Annons
Nyheter

Något nytt och vackert

Alla barn har lekt med skräcken att vara bortbytingar - att mamma och pappa inte är de riktiga föräldrarna, att det finns några andra, bättre, snällare, äkta.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2009
Foto: 

"Coraline och spegelns hemlighet" håller fram just den skräcken. Tio-någonting-åriga Coraline hittar en hemlig gång, en gång till sin andra familj. I stället för ögon har de knappar. Men de är underbara. Till en början.

"Coraline..." är delvis en visuell upplevelse långt över det vanliga. Den är animerad i så kallad stop motion-teknik, med dockor som filmas en bild i taget, vilket ger en känsla av öststats-barnprogram från 1970-talet. Men det är modern öststat. Det är, säg, animationsvärldens Tjeckien. Något alldeles nytt och vackert har rest sig ur något alldeles gammalt.

Annons

Men till skillnad från många andra filmer som lutar sig mot kreativt använd teknik har "Coraline..." också en fantastisk historia att berätta. Filmen bygger på en roman av skräckmästaren Neil Gaiman och är regisserad av Henry Selick, som gjorde "Nightmare before Christmas".

Det borgar för att den, vid sidan av skönheten, också levererar riktigt arketypisk filmfasa. Jag råder ingen att ta med sin sjuåring på "Coraline". Men jag råder alla andra att se den.

Erik Helmerson

TT Spektra

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons