Annons
Nyheter

Modefotograf tar strid mot skönhetsideal

Jesper Pman Petersson är något så udda som en modefotograf som vill uppmärksamma skönhetsidealen inom modefotografi.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2011
Foto: 

Det innebär att stora svartvita, sepiatonade fotografier på anonyma fotomodeller visas på de freo gallery i Göteborg. Titeln Yes Baby! ska peka på en farlig och oreflekterad vilja att vara till lags och att passa in. Men denna högst personliga vinkel möter vi inte i bilderna. Modellerna är fortfarande modeller, inte individer. Just denna motsättning skapar ändå grogrund för reflektion om normer och individualitet.

Bilderna är monterade bakom glas på vilket delar av fotografiet återkommer, tryckt på själva glaset. På detta vis skapas en bild där ytan består av olika lager. Det finns ingen vinkel där bilden blir självklar, man måste acceptera att ytan inte är endast en, utan flerbottnad och osäker. Enkelt grepp, men väl fungerande för att skapa ambivalens kring yta, skönhet och fotografi.

Annons

Kropparna på bilderna är perfekta, med undantag för en något tjockmagad kort man med grismask över huvudet. Han står bredvid tre manskroppar som i en annan tid kunnat kvala in i tv-serien Baywatch. Bilden med den ”normala” mannen, om något sådant verkligen finns, heter Mansgrisar och har undertexten ”Who are you taking to the BBQ?” Här ser vi konst, reklam och mode mötas i en något för saltad soppa. Dessvärre fungerar de korta kommentarerna under bilderna precis som reklam. På tre sekunder har jag fattat vad konstnären vill och bildernas kritiska potential stympas till att framföra hans glassigt paketerade budskap. Det finns skönhetsideal.

Frida Klingberg

Jesper Pman Petersson: Yes Baby!

de freo gallery, Göteborg

Pågår till 13 februari

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons