Annons
Nyheter

Minnet förstärker färgen

Att färgen är viktig för Varbergskonstnären Tommy Bolander märks direkt i hans klangrika måleri, som man kan se i Konstrummet på Dalsjöfors bibliotek.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2010
Brygga, målning av Tommy Bolander.
Brygga, målning av Tommy Bolander.Foto: 

Varje verk har sin egen ton, koncentrerad till ett fåtal kraftiga färganslag i rena grundackord. Ändå är han knappast en utpräglad kolorist - även om hans motiv är summariskt återgivna har de stor betydelse för helheten och stämningen.

Det mesta är landskap och bebyggelse, ofta med enskilda detaljer starkt poängterade: en målning föreställer ett brovalv, en annan en brygga, en tredje en klunga hus - allt i lätt overkliga färger som får bilden att lyfta från det realistiska avbildandet.

Annons

Titlarna anger att det handlar om specifika platser, även om det inte förekommer några direkta namn. Ån heter till exempel den stora målningen som dominerar den ena fondväggen. Det är en ren naturskildring, på ett plan fullt naturtrogen men badande i ett så starkt solgult ljus att den får en drömlik karaktär.

Intrycket av rapsodiska minnesbilder bekräftas av en kortfattad informationstext där Tommy Bolander beskriver hur han på 1980-talet gjorde en serie målningar utifrån minnesanteckningar kring platser där han växte upp. 20 år senare återvände han till samma platser och fann att inte bara landskapet utan också hans upplevelse av det förändrats.

Minnets nostalgiska ljus förstärker både färger och känslor: i målningen med den badande pojken får det mörka vattnet ett nästan magiskt skimmer som gör det samtidigt lockande och skrämmande.

Inger Landström

Konst

Konstrummet, Dalsjöfors bibliotek:

Tommy Bolander

Pågår till 30 april

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons