Annons
Nyheter

Klarsynt och välskrivet om kriget mot förorten

För att förstå vad Per Wirténs (f 1958) nya bok går ut på, kan det vara lämpligt att placera titeln Där jag kommer ifrån på samma nivå som undertiteln: Kriget mot förorten .
Nyheter • Publicerad 20 september 2010

Titlarna representerar de två huvudstråk som så skickligt tvinnas samman i texten. Det rör sig dels om en biografisk berättelse som baseras på det faktum att författaren vuxit upp i Huddinge, dels en historisk genomgång av de föreställningar som präglat de växlande, men i huvudsak negativa attityderna till förorten.

Ämnet är högintressant och dessbättre har det getts en välfunnen litterär form som gör läsningen till en ovanlig njutning. Till stoffet hör nämligen en promenad som sträcker sig över två dagar, där flanören Per Wirtén gör iakttagelser i nutid av de platser och företeelser han belyser i texten.

Annons

Kvalificerade fakta som vaskats fram från arkiv och bibliotek, blir till levande kunskap genom författarens unika erfarenheter, minnen och sinnliga upplevelser.

Han börjar vandra från Skärholmen, passerar Flemingsberg och Fullersta, för att via Hagsätra, Örby och Årsta ta sig till Gullmarsplan. Där bortom skymtar Hammarby sjöstad och Södermalm, två områden som i dagsläget tillmäts större värde än andra.

Det är i kritiken av den sortens värdeskalor Per Wirténs egentliga ärende finns. Han tydliggör på ett otvetydigt sätt vilka konsekvenser omfördelningen av resurser får på samhället. Den kris och förslumning som råder i vissa förorter, beror ytterst på att medel flyttats från de fattiga till de rika.

Nästan varje sida i boken stimulerar till reflektioner över angelägna samtidsfenomen. Materialet har mycket hög densitet. Tonvikten ligger förstås på den utveckling politikerna format, men eftersom de inte agerat i ett vakuum utan påverkas av experter från en rad områden anläggs stickspår åt alla möjliga håll.

Därför ägnas mycket utrymme åt att ventilera idéer som kan kopplas till arkitekter som Le Corbusier och Frank Lloyd Wright, eller för den delen stadsplanerare som George Eugéne Haussmann. De internationella utblickarna är många, med referenser till europeiska storstäder, vilka ofta jämförs med förhållandena i USA, samt några av de miljonstäder som växer så explosionsartat på andra kontinenter.

Litteraturförteckningen domineras dock av omfattande svenska källor; Ellen Key är av betydelse, liksom etnologen Åke Daun och många fler. Även populärkulturens uttryck kommenteras, bland annat Carin Mannheimers TV-serie ”Svenska hjärtan” och Joakim Thåströms och Ebba Gröns genomslag i Rågsved: ”förorternas första identitetspolitik”.

Nog är det betecknande för den frånvändhetens kris som råder inom ung svensk skönlitteratur, att Per Wirtén måste vända sig till äldre författare som Rudolf Värnlund och Erik Asklund för att hitta sociologiskt intressanta synpunkter på sitt ämne.

Det namn som förekommer mest i boken är Nils Eliasson, den så kallade ”Huddingekungen”, en socialdemokratisk politiker som starkt bidrog till förortens utveckling, inte minst genom att vara förutseende nog att sälja mark till Ingvar Kamprad. Även andra betydelsefulla, men inte så välbekanta personer ges framträdande platser i framställningen.

Per Wirtén står på journalistikens grund, hans prosa präglas av stadig enkelhet, vilket dock inte utesluter finurlighet och finesser. Han skriver en skön och elegant prosa, fylld av viljekraft och återhållet patos.

Där jag kommer från har alla förutsättningar att bli en klassiker, en nödvändig bok för den som vill anlita ett initierat och klarsynt perspektiv på en viktig del av svensk nutidshistoria.

Peter Grönborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons