Annons
Nyheter

Glänsande julklapp till konstälskare

Tidskrift: Paletten 3/08
Nyheter • Publicerad 1 december 2008

Det senaste numret av konsttidskriften Paletten (3/08) ser ut som ett julklappspaket i blänkande grönt och visar sig ha ett minst lika glänsande innehåll. Det är ett verkligt praktnummer som i sin helhet ägnas åt Brasilien.

Redan layouten och bildmaterialet gör mig lyrisk – här bjuds generöst stora bilder i fantastiskt tryck, föreställande allt från den holländske 1600-talskonstnären Albert Echouts målningar av ursprungsbefolkningen i nordöstra Brasilien – då en holländsk koloni – till arkitekturen i snart 50-årsjubilerande Brasilia och smakprov på dagens brasilianska konstyttringar.

Annons

Texterna är på samma hög nivå, initierade och välskrivna. Bland annat skriver Karin Faxén om den just nu pågående São Paolo-biennalen och ser tillbaka på utvecklingen från dess början på 50-talet. Till biennalen 1957, den första i Oscar Niemeyers uppmärksammade nybyggnad i den prunkande Ibirapueraparken, hade man lånat in Picassos Guernica, en utmanande gest med tanke på relationerna till Francodiktaturens Spanien.

På 60- och 70-talet, under militärdiktaturen i Brasilien, fortsatte São Paolo-biennalen att spela en viktig roll både för konsten och politiken. Det stormade om biennalerna med polisingripanden och bojkotter. Nu stormar det även kring årets biennal, men av andra skäl, nämligen det konstnärliga upplägget som på flera sätt betraktas som kontroversiellt.

I förbifarten får man också veta att Öyvind Fahlström var född i São Paolo, och hans World Map från 1972 med Latinamerika i blickpunkten återges på en helsida i färg med hela myllret av detaljer klart läsbart.

Inger Landström

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons