Annons
Nyheter

Från 0 roande men lättköpt

Det kan vara lite rörigt och störigt bland hormonstinna 15-åringar, särskilt när de flockas på små ytor.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2010
Foto: Ola Kjelbye

Av ett sådant kaos gör kreativa krafter från Regionteater Väst och Stockholms Stadsteaters filial i Skärholmen estetik. Tillsammans har de producerat pjäsen ”Från 0”.

Genom att placera ett komprimerat virrvarr av tonårsreferenser på scenen uppnås en mycket stark igenkänningseffekt. De häpna åskådarna upptäcker att skådespelarna laborerar med skärvor från deras egen vardag, den unga publikens egna erfarenheter.

Annons

Men anrättningen resulterar mer i ett lyckat frieri, förvisso effektivt, än i ett verk med tänkvärda öppningar och bottnar. Den besvärande flyktigheten kommer sig delvis av lösligheten i den subjektlösa kompositionen, samtidigt som föreställningens senare del tunnas ut av dryga, stillastående partier som dränkts i musik.

De yrkesskickliga skådespelarna ges dock tillfällen att glänsa. Mattias Brunn har sin stora stund när han beskriver ett hatbrott, Jan Coster roar som 15-årigt födelsedagsbarn, Cilla Jelf mixar neuroser med härligt hysterisk spattighet och Peter Lorentzon plockar mänger av poäng som låghumoristisk invandrare.

”Från 0” är en lättköpt berättelseföreställning, sprängfylld av vällovliga episka ansatser, vilka dock hackas ned till lösryckta stycken. Stundtals roar de frejdiga kollisionerna, men det fabriceras inga existentiella mervärden ur de valhänta försöken till allvar.

Peter Grönborg

FRÅN 0

Av: Ensemblen, Carolina Frände, Charlotta Nylund

På scen: Mattias Brunn, Jan Coster, Cilla Jelf, Peter Lorentzon

Scen: Regionteater Väst, Borås

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons