Annons
Nyheter

Ett liv som glad sanningssägare

Om ett långt amerikanskt liv av protester kan man läsa i Howard Zinns Man kan inte vara neutral på ett tåg i rörelse.
Nyheter • Publicerad 10 september 2010

Det bör man göra, antingen för att spegla eget engagemang eller för att lyssna till en levande berättelse om en engagerad människas liv. Neutral har, som titeln antyder, Zinn aldrig varit. Den som tiger samtycker är ett giltigt ordspråk.

Zinn har aldrig samtyckt om orättvisor, främst för att han saknat förmågan till tystnad när han sett något skamligt. Självbiografin är en uppvisning i modiga ställningstaganden.

Annons

Många tycker nog att den typ av engagemang Zinn berättar om kan vara jobbigt. Boken dementerar sådant tyckande. Att Zinn både mått väl av och haft roligt under ett långt liv av protester är uppenbart.

Man kan inte vara neutral på ett tåg i rörelse är en berättelse om kritik av USA under de senaste 60 åren. Under andra världskriget tjänstgjorde Zinn som bombflygare. Några år senare funderade han över om det var möjligt att moraliskt försvara de amerikanska styrkornas terrorbombningar av Dresden, Nagasaki och Hiroshima under krigets slutskede.

Zinns värnplikt som sanningssägare ägde rum i den amerikanska södern under 50-talets sista och 60-talets första år när rasåtskillnad ännu praktiserades i USA. Vad han lärde som lärare på en skola för svarta i Atlanta var att små dagliga protester mot orättvisor banade vägen för stora aktioner som skakade om och förändrade.

Howard Zinn var ofta förvånad över att andra förmådde tiga. Det gällde främst USA:s krig i Vietnam. Frustrerad över att motståndet mot kriget var så svagt skrev han år 1967 en bok som förespråkade ett omedelbart tillbakadragande.

Howard Zinns protester förde honom inte bara ut på torg och gator och i talarstolar. Han fängslades ofta för uppvigling och störande av allmän ordning. Kritiken var så intensiv att en flicka en gång vredgat frågade ”Varför lever ni i det här landet?”.

Boken kan läsas som ett långt svar på den frågan. För att han aldrig förstod meningen med att tiga om orättvisor. För att han var passionerat övertygad om nyttan och nödvändigheten av att protestera när makten misshandlade och mördade. Den passionen gör läsningen av ”Man kan inte vara neutral på ett tåg i rörelse” fylld av glädje.

Tomas Polvall

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons