Nyheter

Elegant om kinesisk 40-tal

Nyheter • Publicerad 1 februari 2008
Tony Leung Chiu Wai och Tag Wei gör huvudrollerna i Ang Lees omtalade Lust, caution.
Tony Leung Chiu Wai och Tag Wei gör huvudrollerna i Ang Lees omtalade Lust, caution.Foto: Sandrew Metronome

Ang Lee är på många sätt ständigt överraskningarnas regissör. Med närmast oförskämd lätthet hoppar han mellan genrer kostymdrama, familjerelationsdrama, martial arts-action, western, serietidningsaction, homosexdrama (om man nu får kalla Brokeback mountain för detta). Men det som samtidigt binder ihop alla hans filmer är humanismen, viljan att berätta om relationer, vare sig det sker i en lågmäld film som just Brokeback mountain eller i storstilad form som i Crouching tiger, hidden dragon.

Lust, caution är gjord i hans hemland Kina och har i förväg blivit mycket omskriven på grund av de realistiska sexscenerna (i Kina har filmen kortats med tolv minuter). Och visst, sexscenerna är mycket nakna och realistiska på det där ”gör dom det på riktigt eller inte?”-sättet. Men det är synd att de har blivit så uppmärksammade, eftersom detta har dolt vad filmen egentligen handlar om och vad syftet är med att göra sexet så realistiskt.

Filmen utspelas mellan 1938 och 1942. En ung kinesiska, Wong Chia Chi, blir enrollerad av en motståndsgrupp där målet är att lönnmörda herr Yee, en högt uppsatt kines som samarbetar med de japanska ockupanterna. Hon lyckas nästla sig in i dennes bekantskapskrets, men oväntade händelser gör att inget inträffar.

Något år senare tas planerna upp igen. Wong blev herr Yees älskarinna redan tidigare, relationen förnyas, och mordplanerna finslipas. Men det finns mycket som motståndsmännen inte har tagit med i beräkningen.

Det finns i de många sexscenerna ett starkt inslag av sado-masochism, och det är detta som gör dem så verkningsfulla i själva dramat. Vem är offer, vem är herre? Utnyttjar Wong herr Lee, eller är det tvärtom? Kan hon få denne iskallt grymme kollaboratör att visa mänskliga känslor? Frågorna är många, svaren ofta diffusa och sexscenerna, ofta så gymnastiska att de skulle innebära svåra ryggproblem för den som testade alla dessa positioner, fyller en helt annan funktion än att vara pornografiska och upphetsande (noteras kan att filmen i Sverige fått 15-årsgräns inte beroende på sexscenerna utan beroende på en utdragen och mycket blodig mordscen).

Som alla Ang Lee-filmer är Lust, caution oerhört elegant, med ett glänsande foto, en följsam klippning och stämningsskapande musik. De två huvudrollsinnehavarna Tony Leung Chiu Wai och Tag Wei är utmärkta och ger oss två människoporträtt som vi i publiken sakta kan försöka komma underfund med.

Gunnar Rehlin

TT Spektra

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.