Annons
Nyheter

Det osar hett på Hemsön

Jodå, visst håller Krister och Lars Classons omarbetning av August Strindbergs klassiska roman även inomhus och på en betydligt mindre scen än på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg .
Nyheter • Publicerad 26 januari 2008
Siv, Jojje och Gösta ur Hemsöborna.
Siv, Jojje och Gösta ur Hemsöborna.Foto: Bosse Håkansson, Bilduppdraget

Efter en turnévända och en spelperiod i Skara så avslutar de nu med ?vårsäsong på Lisebergsteatern. Hittills har över 60 000 sett Hemsöfarsen.

Och fortfarande osar det hett på Hemsö med mycket buskis, svordomar, fylleorgier och kärlekstörst.

Annons

-Lura in mig i olycka ska han inte, sen får Strindberg säga vad han vill.

En av madame Flods eller Siw Carlssons slutrepliker är mycket sammanfattande för Classönernas verk. Strindberg provocerade sin samtid med Hemsöborna, medan ”Vallarnagänget” mer roar? med sin upplaga. Även om många av skämten och poängen är lite väl billiga?

Den berättande rösten håller Strindbergstråden uppe, men däremellan bjuds vi på välkända och i många fall mycket dråpliga och skrattframkallande scener.

Jojje Jönsson har växt in i Carlsson-rollen sen i somras – dock utan att briljera. Istället är Siw Carlsson den lysande och hennes humörväxlingar och bitska repliker är både hör- och sevärda.

Bergsjönbördige Claes Månsson får återigen spela på hemmaplan (senast i ”Två ägg och högklackat”?) och Dramatenskådisen får nu en än mer intim publikkontakt med sin mimik och kroppsspråk.

Tillsammans med Thomas Hedengran, som den dryckesglade pastorn, håller Månsson som chefsdräng Rundqvist buskisens spritkultur uppe på hög nivå.

Hedengrans roll har också i mitt tycke växt sen i somras. Han är en av kvällens stora behållningar.Han svär så det osar, predikar på sitt egenartade sätt, snubblar och raglar sig fram och vill gärna ha en sup stup i kvarten.

Här kommer? Strindbergs äkta mustighet fram.

Rolig – och inte minst tack vare scenintimiteten – är också Gösta Jansson som sommargästande professor som med sin tyska skapar många språkliga missförstånd.

Men Carlsson (Jojje Jönsson) hänger på och geleggen, getrötten, gesoven och gonatten känns plötsligt rätt.

Annons

Smålänningen Kent Vickell, som drängen Norman, visar stor komisk talang och är lite av Stefan Gerhardsson-kopia.

Jag vet inte hur många föreställningar som ensemblen gjort med Hemsöborna. Men man måste beundra dem för att orka ställa upp för en nytändning i Göteborg. Det här är ett lagarbete med bra skådespeleri.

Något som också nypremiärpubliken uppskattade.

Kjellåke Dahlin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons