Annons
Nyheter

Debut med värme och åtrå

Bok: SIMTAG
Författare: Jessika Berglund
Förlag: Albert Bonniers
Nyheter • Publicerad 28 juli 2008

När Anneli upptäcker att känslorna för barndomskamraten Cecilia förvandlats till intensiv kärlek och begär rämnar hennes tillvaro. Cecilia har man och barn och Anneli gör allt för att dölja de känslor som nu upptar hela hennes existens.

Anneli är lagom nöjd med sitt liv; ett okej jobb som lärare i slöjd, ett eget hus i skogen bredvid en sjö och så katten. Hittills har Cecilias och hennes vänskap varit ett nav som det mesta kretsat kring men plötsligt inser Anneli att hon kanske måste bryta den.

Annons

Är vänskapen omöjlig när den plötsligt handlar om erotisk kärlek från hennes sida?

Författaren Jessika Berglund har tidigare skrivit barnböcker och arbetat som illustratör och debuterar nu med romanen Simtag. Det är en titel som mycket väl stämmer överens med innehållet – många av bokens mest intensiva ögonblick utspelar sig i vatten.

På ett poetiskt språk, hela tiden i naturens närhet, beskriver Berglund känslor som liknas vid blommor, gräs, döda löv och djupa sjöar.

Det mesta av innehållet i Simtag utspelar sig i Annelis tankar och här finns nästan ingen dialog. Romanen är skriven med mycket luft mellan raderna och är på vissa ställen fragmentarisk i sitt upplägg. Djupare och djupare ner i sig själv kommer Anneli och läsaren ser längre och längre in i hennes själs skrymslen.

Som en ung Werther följer hon romantikernas fotspår ut i naturen för att försöka lindra och spegla lidandet av kärleken. Det är skogen som får ta emot hennes sorg, det är i rosenbuskarna hon söker tröst och i sjön hon försöker simma bort sin smärta.

Men någonstans här blir det lite väl mycket. Att fylla några sidor i en roman med dessa själens speglingar i naturen fungerar nog så väl men att bygga en hel roman på samma tema blir emellanåt lite tjatigt trots ett mycket vackert och stämningsfullt språk. Mycket lyckade är dock Berglunds beskrivningar av förälskelsens olika stadier; paniken, hettan, förlamningen.

Dessutom ger boken en känsla av äkta erotik trots att det inte finns några beskrivningar av sexuellt slag. Berglund lyckas stå över allt det där och ändå få fram värmen och åtrån i sin berättelse.

Simtag ger vackra ord åt de starka romantiska och inte alltid realistiska tankar som griper tag i människan under en förälskelse. Läs den som en lång kärleksdikt, gärna ute i solvarmt gräs och med ett glas vin i din hand.

Anne Pihlo

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons