Annons
Nyheter

Cohn hittar rätt i både kyssförbud och sorg

Mycket talar för att Rachel Cohn (f 1968) är duktig på att prata.
Nyheter • Publicerad 20 september 2010
Rachel Cohn, en amerikansk författare som kan konsten att skriva för unga vuxna.Foto Taylor Hooper
Rachel Cohn, en amerikansk författare som kan konsten att skriva för unga vuxna.Foto Taylor HooperFoto: Inger Melin

Hennes prosa formas nämligen av talspråkets flyt och frustande energi, även dess irrationella associationsrikedom.

Det ger hennes texter en intressant omedelbarhet, en mustig världslig känsla som inte sällan glider över i drastisk humor. Särskilt spännande blir det när hon tar upp allvarliga ämnen, för då uppstår ett växlingsrikt spel mellan komik och tragik.

Annons

Detta sker i romanen Du vet var jag finns, en bok om den sorg och smärta en självmördare lämnar efter sig. Hon hette Laura, dotter till den homosexuelle och dessutom sterile Jim, eller snarare till en donator och en surrogatmamma.

Koncipieringen är nog så excentrisk, men Jim, en välsituerad filantrop, tar sitt faderskap på allvar, mycket nöjd med den begåvade och änglalika dottern. Till sitt fashionabla hushåll i Washington DC för han även Miles, en jämnårig kusin till Laura. Flickorna utvecklar en vänskap som liknar systerskap.

Eftersom Miles är bokens berättare speglas händelserna genom hennes bångstyriga och något rebelliska kynne. Något egentligt uppror siktar hon dock inte in sig på, utan revolterar snarare genom passivitet: hon äter, går upp i vikt, kedjeröker cigaretter och ägnar sig åt kvalificerad skönlitteratur hellre Bukowski och Burroughs än Austen.

Hon är studiebegåvad, har dokumenterade kvaliteter som skribent, men planerar i hemlighet att vända skolan ryggen. Bakom hennes negativism och sarkastiska svada kan dock en depression anas, ett tillstånd som blir allt äventyrligare.

Hon hör till den kategori avslöjare och kompromisslösa sanningssägare som genomskådar hela världen, utom det egna självbedrägeriet, exempelvis drogberoendet. Miles vill isolera sig, dessbättre engagerar sig ett flertal personer för henne. Så bortom de zoner hennes satir zoomar in finns värme och kärlek, texten lyses upp av finstämda möten.

På sätt och vis har Rachel Cohn redan gjort sig ett namn i Sverige, detta genom romanen Nick och Norahs oändliga låtlista (2009) som hon skrev tillsammans med David Levithan (f 1972).

Den succén följer paret i år upp med Naomi och Elys kyssförbudslista, som kretsar kring två barndomskamrater. Den djupa och vackra relationen kompliceras av att Naomi vill att Ely ska ta hennes oskuld, medan han som öppet homosexuell har penisen riktad åt annat håll.

Författarnas samarbete går till så att de skriver vartannat kapitel, ungefär. Deras gemensamma böcker präglas av lekfullhet, som kompisprojekt brukar. De använder ett färgstarkt persongalleri och deras jargong är sprängfylld med träffsäkra referenser till populärkultur och nutidshistoria.

Som titlarna indikerar anlitas listor i böckerna, ett strukturerande element som stundtals gör kompositionen monoton och stel. Det lättsamma humöret smittar dock och glädjespridandets konst bör aldrig underskattas. Men visst är det stor skillnad i vikt mellan Du vet var jag finns och Naomi och Elys kyssförbudslista.

Det lilla men alerta förlaget måste hursomhelst ha tack för båda titlarna. Ett särmärke är den vågade satsningen på böcker för unga vuxna. Det är svårt att skriva för den ålderskategorin, en publik som befinner sig i svårdefinierbara gränszoner. Men Rachel Cohn tycks hitta rätt varje gång hon försöker, något som gäller även andra författare som X-publishing lanserat i Sverige.

Peter Grönborg

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons