Annons
Nyheter

Svenska fiaskon vi minns

Tre Kronors förlust med 3–4 mot Slovakien i OS-hockeyn för tankarna till 3–4-fiaskot mot Vitryssland för åtta år sedan.
Nyheter • Publicerad 25 februari 2010
Mats Sundin på rygg och Sverige är utlagna i kvartsfinalen av Vitryssland i OS i Salt Lake City 2002.
Mats Sundin på rygg och Sverige är utlagna i kvartsfinalen av Vitryssland i OS i Salt Lake City 2002.Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

Här är några stora misslyckanden i svensk idrottshistoria:

Sommar-OS 1936, Berlin:

Annons

Sverige sågs på förhand som ett av turneringens bästa fotbollslag men åkte ut mot Japan efter 2–3-förlust. Vid hemkomsten var det några svenska spelare som hängde plakat runt halsen: "Vi var inte med".

Skid-VM 1974, Falun:

Sveriges lag med Thomas Magnusson, Sven-Åke Lundbäck, Hans-Erik Larsson och Tommy Limby var storfavoriter men bara 75 meter in i loppet så gick skidbindningen sönder för Larsson. Svensken fick en ny skida men Sverige diskades.

Ishockey-VM, 1985, Tjeckoslovakien:

Efter framgångar i Canada Cup var förväntningarna höga. I stället misslyckades Tre Kronor och kom sexa – sämsta VM-placeringen sedan 1937 och förbundskaptenen Leif Boork sågades.

Davis Cup-final, Sverige–Tyskland 1988:

Världsettan Mats Wilander och dessutom Stefan Edberg, Anders Järryd och Kent Carlsson i laget. Den givna svenska segern försvann dock när Wilander förlorade öppningsmatchen mot Carl-Uwe Steeb, trots svensk matchboll. Förlust för Edberg och tysk seger i dubbeln gav ointagliga 3–0. Sverige lämnade därefter walk over till sista matchen och DC-kaptenen Hasse Olsson fick sparken.

Fotbolls-VM 1990, Italien:

För första gången på tolv år fanns Sverige med i VM. Men tre taktfasta 1–2-förluster mot Brasilien, Skottland och till slut Costa Rica, betydde att Sverige misslyckades att gå vidare.

Fotbolls-EM 2000, Holland/Belgien:

Annons

Inleddes med svensk förlust mot Belgien, 1–2. Därefter fick man bara 0–0 mot Turkiet, en match som kallades "sämsta matchen någonsin i EM:s historia". Sverige avslutade sedan mästerskapet med 1–2-förlust mot Italien.

Vinter-OS, 2002, Salt Lake City:

Först övertygande seger mot Kanada, men den matchen har de flesta glömt. Det alla minns är kvartsfinalen som Tre Kronor förlorade mot Vitryssland. Det efter att det vitryska segermålet till 4–3 svepte in över Tommy Salo i målet.

Skid-VM 2003, Val di Fiemme:

Med en halv minuts försprång en kilometer före mål gick Jörgen Brink in i väggen i herrarnas stafett och blir omåkt av såväl Norge som Tyskland.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons