Annons
Nyheter

Stafettdamerna hoppas på medalj

Segern i genrepet var en överraskning.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2010
Foto: TOBIAS RSTLUND / SCANPIX

Om Sveriges skidskyttedamer ordnar sin första OS-medalj i tisdagens stafett är det en jätteskräll.

– Jag hoppas att vi är ett av lagen som slåss om det, säger Helena Jonsson.

Annons

Det var i Ruhpolding i januari som Sveriges damkvartett tog sin historiska seger. Tack vare en bra start av Elisabeth Högberg, en snabb andrasträcka av Anna Carin Olofsson-Zidek, en strålande tredjesträcka av Anna Maria Nilsson och en säker avslutning av Helena Jonsson kunde Sverige för första gången vinna en skidskyttestafett.

Men det var länge sedan. Självförtroendet har inte precis stärkts under de olympiska spelen, utom möjligen för "Aco" och Anna Maria Nilsson, som båda har stått för ett par fina lopp.

Sämre nu

Helena Jonsson har inte alls nått upp till sin normala klass och Elisabeth Högberg blev ordentligt distanserad på distansen där hon blev 77:a.

TT: Kommer det att bli samma lag som i Ruhpolding?

– Jag vet inte det än. De vann i Ruhpolding men det var sex veckor sedan. Vi måste ha det bästa laget för Sverige, inte det som var bäst för sex veckor sedan, säger tränaren Wolfgang Pichler.

Pichler tror att Tyskland kommer att stå i en klass för sig i stafetten.

– Vi slåss förstås för medaljer och jag tror att vi slåss med Frankrike och Ryssland om medalj. Dem har vi chans emot, det såg vi i Ruhpolding, säger Pichler.

Anna Carin Olofsson-Zidek erkänner att de fyra OS-loppen känns i kroppen men hoppas hinna ladda batterierna på nytt till stafetten. Hon är inte riktigt nöjd med hur skotten suttit under spelen.

– Lyckas jag få in några fler så är det väl rätt okej. Åkningen fungerar, säger hon.

Annons

Rätt riktning

Om Sverige ska kunna ta medalj måste Helena Jonsson visa sitt rätta, pricksäkra, jag igen. Det hon visat hela säsongen fram till OS.

Tiondeplatsen i masstarten i söndags var ändå ett steg i rätt riktning.

– Skönt att få tillbaka självförtroendet. Ståskyttet var äntligen tillbaka och det känns jättebra inför stafetten, säger hon.

Måndagen ägnade hon åt lätt träning och att njuta av solen.

Och kanske kan det ändå bli en medalj för henne till slut.

– Om man ser på tidigare stafetter så kan vi absolut vara med där framme. Det är klart att det kommer att vara flera om saken nu, men vi ska vara med och slåss i alla fall, säger Helena Jonsson.

Säsongens damstafetter

Så här har det gått för Sveriges skidskyttedamer i vinterns stafetter:

Tävling Placering Segrare

Östersund 4 (Tyskland)

Hochfilzen 3 (Ryssland)

Oberhof 5 (Ryssland)

Ruhpolding 1

(TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons