Annons
Nyheter

Pichler bakom Ferry-succén

Mannen bakom Björn Ferrys guld har kallats demontränare. Men Wolfgang Pichler är en man som inte döljer sina känslor. När guldet var klart var han som galen av lycka.
Nyheter • Publicerad 16 februari 2010

Det är den passionerade tyskens oerhört krävande träningsmetoder som är huvudförklaringen till Sveriges skidskytteframgångar. Han kräver hårt arbete av de aktiva men jobbar själv hela tiden lika hårt för att det ska gå bra, först åren runt millennieskiftet för Magdalena Forsberg och senare för Ferry, Aco, Helena Jonsson och de andra svenska skidskyttarna.

Under järnkoll från Pichler genomlider skidskyttarna den krävande sommarträningen, tider och pulskurvor analyseras noga av skidskytteprofessorn framför datorn nere i skidskyttets huvudstad, hans hemstad Ruhpolding i Bayern. Varenda pulsslag, varenda sekunds förbättring eller försämring har en förklaring och den förklaringen ger han sig inte förrän han hittat orsaken till.

Annons

I större delen av sitt 55-åriga liv har Wolfgang Pichler varit besatt av skidskytte. Själv blev han aldrig bättre än 19:e man i världscupen men som tränare är han den främste. Att Magdalena Forsberg under flera år dominerade skidskyttet var till stora delar hans förtjänst. Anna Carin Olofsson-Zidek, Helena Jonsson och nu senast Björn Ferry är andra av hans lysande världsstjärnor. Pichler tog sig an det svenska skidskyttelandslaget 1995 och med ett kortare avbrott har han stannat kvar. Trots den långa tiden pratar han ogärna svenska.

Det blir ofta en blandning av tyska, engelska och svenska när han förklarar något för åkarna. En svårslagbar Pichlersk blandning.

En blandning som nu gav OS-guld i Whistler.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons