Annons
Nyheter

Vårdutspel värt miljoner

Den västsvenska akutsjukvården måste förstärkas och vårdplatserna bli fler.
Nyheter • Publicerad 12 april 2011

Det säger nu de fyra borgerliga allianspartierna i ett utspel inför omvalet. Satsningarna beräknas kosta 300 till 400 miljoner kronor.

När FP, C, M och KD sätter ned fötterna i en samlad valplattform i Västra Götalandsregionen för första gången på tio år gör man det i de i?dag hetaste frågorna: överbeläggningarna och köerna på sjukhusakuterna.

Annons

Vid en presskonferens i Vänersborg i går lade kvartettens gruppledare Jonas Andersson (FP), Johnny Magnusson (M), Kristina Jonäng (C) och Monica Selin (KD) fram en tämligen detaljerad lista över åtgärder som omgående är tänkta att börja verkställas.

– Många av de mål som satts upp för sjukvården har vi inte klarat att leverera. Därför har vi nu tagit fram den här agendan, som naturligtvis inte är gratis. Men vi är beredda att anslå pengar i en gemensam budget i höst, sa Jonas Andersson.

I valplattformen skissar partierna på i storleksordningen 100–140 fler slutenvårdsplatser i regionen för att minska överbeläggningarna. Detta ska kombineras bland annat med förstärkt läkarbemanning på sjukhusakuterna, fortsatt arbete med att förbättra patientflödena, samt en ordentlig uppstramning av sjukvårdsrådgivningen som bland haft långa väntetider.

Sängbristen har under de senaste åren varit KD:s och i viss mån M:s skarpa fråga i opposition, medan FP och C i sin majoritetsställning inte riktigt velat hålla med.

Nu har de borgerliga jämkat ihop sina ståndpunkter genom att betona behovet av fler sängar i vården i den nuvarande, akuta situationen i väntan på att andra långsiktiga åtgärder bär frukt.

En kompromiss har även nåtts om ambulanssjukvården. Moderaterna har tonat ned kravet på en andra ambulanshelikopter och går med på att saken utreds vidare.

– Blir det ett samgående med Värmland kan ju en andra helikopter stationerad på Såtenäs vara rimlig, konstaterade Johnny Magnusson.

Centerns krav om en tryggad ambulanssjukvård i glesbygd, där målet om 20 minuters inställelsetid till 90 procent av invånarna ligger långt borta, hanteras också i den gemensamma valplattformen.

– Målet ska gälla i alla delar av regionen, och i detta tolkar vi in en höjd ambition även för våra avsides bygder, framhöll Kristina Jonäng.

Utveckla konceptet med särskilda akutläkare för att få fler läkare med akutmottagningen som sin ordinarie arbetsplats. Ökade resurser till sjukhusen för att kunna öka läkarbemanningen för att säkra måltalen på akuterna.

Överväg särskilda barnakuter vid de större akutsjukhusen utöver Östra i Göteborg, det vill säga Skövde, Borås och Trollhättan.

Samla de fyra sjukvårdsrådgivningarna per telefon i en gemensam organisation och inrätta en särskild barnlinje.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons