Annons
Nyheter

Skyskrapornas förbannelse

Allting är relativt, särskilt i Shanghai. Jag brukade tycka att skyskrapan Jin Mao var gigantisk.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2008

Med sina 88 våningar såg den ut som en futuristisk korsning mellan en kinesisk pagoda och en kulspetspenna. Nu verkar den gammal (invigd 1998 är det en dinosaurie med Kina-mått) Och bredvid sin nya granne, Shanghai World Financial Center, verkar den futtig. När det 101 våningar och 492 meter höga Finanscentret öppnar i juli kommer det att vara Fastlandskinas högsta byggnad.

Byggherren, japanska Mori Building, presenterar det som en symbol för födelsen av Asiens tidevarv. Mori bör passa på att njuta av sin tid i solen. Tidigare i år annonserades nämligen staden att Shanghai Centre skulle börja byggas på tomten bredvid. Med sina planerade 580 meter kommer den att sätta både Jin Mao och Världsfinanscentret i bokstavlig skugga. Och allihopa framstår de naturligtvis som futtiga jämfört med Burj Dubai. Enligt hemsidan kommer den vid invigningen juni 2009 vara någonstans mellan 800 och 950 meter hög.

Annons

Att man kan ha en marginal i höjd till Kaknästornet (153 meter) säger något om proportionerna på den rådande arabiska oljehybrisen. Alla dessa superskrapor – det finns även planer i Indien och Sydkorea – har fått ekonomer att? börja kraxa om ”Skyskrapeförbannelsen”. Det finns seriösa ekonomer som blir kallsvettiga av bara tanken. Infödande kapital skapar bubblor och förväntningar på eviga sötebrödsdagar. Folk glömmer att även den hetaste dot.com-yra alltid kommer till punkt. Spiken i konjunkturkistan är ofta cirka en halv kilometer hög och gjord av betong, glas och stål. ?

Ända sedan Babels torn har högre makter straffat straffat människan när hon försökt bygga sig in i himlen. Empire State Building = depressionen,? Kuala Lumpur fick Petrona Towers i samband med den asiatiska finanskrisen. Efter att världens högsta fungerande byggnad Taipei 101 invigdes har Taiwans ekonomi slirat. Vi ska inte ens tala om de rent gammaltestamentliga scenarion som Nordkoreas 105 våningar höga Ryugyong Hotel förebådar. Bygget lämnades ofärdigt redan 1992.

Hittills har dock Kina varit förvånansvärt bra på att styra undan från de ekonomiska blindskären. Sedan jag flyttade till Shanghai 2002 har Kinas undergång förutspåtts att komma av allt från överhettning, inre oroligheter, korruption, miljökatastrofer, krig, bankkris till inflation. När jag flyttade hit fanns det en populär bok som kallades The Coming Collapse of China. Det enda som kollapsat sedan dess är författaren Gordon G Changs

trovärdighet. För liksom humlan, fortsätter Kina att flyga trots experternas uträkningar att den faktiskt inte borde kunna det.

En förklaring är att tillväxten inte är begränsad till Peking och Shanghai. Åk till städer som Wuhan, Yinchuan, Hohot, Urumqi eller Taiyuan och du ser skyskrapor och höghus där en spirande medelklass arbetar och bor. Varje lägenhet motsvarar en dröm som blivit möjlig att nå, genom arbete och sparande. Det är en förklaring till varför Skyskrapeförbannelsen ännu inte drabbat Kina.

Ola Wong

Wongs tre restaurangtips i Shanghai:

– Ät japanskt på Haiku. Ligger på Dongping lu nära Hengshan lu och har fantastiska suchirullar.

– Enoteca heter en populär vinbar på Anfu lu inte långt från Changshu lu.

– I Zhongshanparken finns ett kantonesiskt ställe som serverar bra och billig dimsun på helgerna vid lunchtid.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons