Annons
Nyheter

Nu är det 1984!

Man kunde naturligtvis aldrig veta i vilket ögonblick man eventuellt var iakttagen... Det var rentav tänkbart att tankepolisen bevakade alla hela tiden? som om det var givet att varje ljud man gav ifrån sig blev avlyssnat och att varje rörelse man gjorde blev iakttagen”.
Nyheter • Publicerad 6 juli 2008

Så beskrev författaren George Orwell det framtida övervakningsamhället i boken 1984. Men det är lika mycket en bild av Kina och Sverige idag. Genom den nya FRA-lagen kan mina mejl och telefonsamtal lagligen avlyssnas av Försvarets Radioanstalts 650 anställda.

De behöver inte ens någon brottsmisstanke eller domstolsbeslut för att kränka din och min integritet. Så brukar Kinas kommunistparti behandla sina undersåtar.

Annons

Jag har bott i Kina sedan 2002. Under den tiden har jag kunnat iakta hur regimen utfört en form av politisk Riverdance inom mänskliga fri- och rättigheter. Det har varit en hel del spattiga rörelser upp och ned. Men inte någon nämnvärd rörelse framåt. Och posten levererar fortfarande mina brev sprättade och öppnade. Det tragiska är att medan Kina stått och stampat har västvärlden och Sverige gått bakåt. Mot totalitära lagar. Därmed förlorar väst gradvis sitt moraliska övertag.

Visst, det finns gradskillnader i helvetet. Och rättsäkerheten är fortfarande mycket större i Sverige än i Kina. Men en regering som ger spioner rätt att övervaka vad medborgarna säger får svårare att ta i brösttoner mot Kina. Ett Sverige som lämnar ut människor till jänkarna för transport till Egyptiens tortyrkammare har trovärdighetsproblem när de kritisera andra diktaturers övergrepp. Det värsta är att FRA-lagen är bara en i mängden av senare års frihetskränkande lagar. Sverige har till och med haft en drivande roll i EU för bestämmelsen om lagring av trafikdata.

Den innebär att allt du gjort, dina sms, dina telefonsamtal och din exakta position de senaste två åren kan kartläggas. Orwell fantiserade om teleskärmar med direkt insyn i undersåtarnas hem. Vi kallar det datorn och mobilen.

FRA försvarar sig med att de inte har resurser eller intresse att läsa vanliga människors mejl. Det argumentet är lika begåvat som att avskaffa domstolar för att polisen inte vill bura in oskyldiga. Poängen är att slutna system – och det finns inget mer slutet än FRA– blir alltid korrumperade. Och. Det. Kommer. Att. Drabba. Oskyldiga!

FRA har ett tätt samarbete med sin amerikanska motsvarighet NSA. USA:s inflytande över FRA är så stort att Björn Eklind, som var förste analytiker på försvarets underrättelsetjänst, hävdar att FRA sätter samarbetet med USA framför svenska intressen, enligt journalisten Martin Jönsson. USA är ett land som fram till denna vecka hade fredspristagaren Nelson Mandela på sin terrorlista. Liksom Kina torterar USA fångar. Och låser in dem utan rättegång.

Orwells bok handlade egentligen om Sovjetunionen. Kinas kommunistparti kopierade Sovjetunionens politiska system. Och det finns kvar än i dag. Deras exempel borde ha avskräckt EU. Skamligt nog har år 2008 istället svenskarna blivit tvungna att påminna sig om Orwells varning: “Storebror ser dig”.

Ola Wongs tre integritetstips:

1) Kryptera dina email genom pgp: www.gnupg.org . Skaffa Foxyproxy, Tor och No Script. De finns som tillägg i browsern Firefox. Kolla in vpn-tunnel www.witopia.net

2) Läs www.frendo.se samt Martin Jönssons rapport om FRA http://www.periodista.se/FRA03_04.pdf

3) Rösta bort alla riksdagsmän som röstade ja till FRA-lagen.

Ola Wong
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons