Annons
Nyheter

Kina-kändisar i sexskandal

Årtiondets sexskandal skakar Kina. Mer än 1300 vågade bilder och videor på cirka ett halvt dussin kvinnliga Hongkongkändisar har stulits från skådespelaren och sångaren Edison Chen Koon-heis dator.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2008

Bilderna på oralsex och utmanande poser har läckt ut på internet under de senaste veckorna. I den rådande moralpaniken har allt från katolska kyrkan till polisen kopplats in i hopplösa försök att stoppa spridningen. En av kändisarna är Gillian Chung Yan-tung från helylle popduon Twins – lite udda för en kvinna som brukar predika?mot?sex före äktenskapet. På måndagen bad Chung om ursäkt för effekten skandalen haft på samhället:

– Jag erkänner att jag var naiv och dum, men jag har vuxit upp nu, sade Chung på en presskonferens klädd i en sedesam långärmad tröja. En annan av Hongkongkändisarna, Bobo Chan, uppges ha tvingats ställa in sitt planerade bröllop.

Annons

Även Edison Chen har bett om ursäkt. I ett utspel vädjade han till folk att radera bilderna och inte sprida dem vidare. Den katolske biskopen i Hongkong John Tong har uppmanat folket att hålla sina sinnen rena och inte skicka bilderna. Lycka till – det här är skandalen som enligt CNN får Paris Hilton att kännas passé. Polisen har gripit en 23-årig man anställd i en datoraffär, misstänkt för att ha stulit materialet när Chens Macintosh sändes dit för reparation. Sammanlagt uppges nio ha gripits. Hongkongpolisen har varnat att det är olagligt att sprida bilderna. Det har lett till en motdemonstration från aktivister som menade att moralpaniken gått för långt. Hongkongs journalistförbunds ordförande Fan Ho-sai säger att pressfriheten måste värnas.

– Men måste vi använda så många bilder och trycka dem... så många dagar i rad? undrar Fan, enligt tidningen South China Morning Post.

Hongkong-celebriteter dominerar även fastlands-Kinas kändisscen. Brittiska tidningen The Guardian hävdar att censuren i fastlands-Kina blockerar bilderna lika fort som de kommer upp, men en enkel googlesökning från Shanghai visar att det påståendet är fel. Bara en diskussion på forumet Tianya gav 25,8 miljoner träffar. Ett inlägg som fått stor spridning är från ett Chung-fan som varnar för att hon tänker skicka sin pappa kommunistpampen på alla som svärtar ner hennes idol.

– Min far är högt uppsatt i kommunistpartiet. Jag varnar er, jag har kopierat era datorers IP-adresser så att han kan utlysa en nationell arresteringsorder på er! Jag tänker få era föräldrar gripna också!

Tidningen Pekings ungdomsdagblad faller in i kören och skriver att bilderna kan skada ungdomen. Edison Chen anklagas också för att vara vulgär.

– Om kvinnorna gick med på bilderna frivilligt så lever de också ett lössläppt liv, tycker tidningen som sammanfattningsvis anser att man inte bör bry sig om kändisars privatliv.

Fotnot: Läs mer och förfasa er på:? http://shanghaiist.com/2008/02/05/edison_chen_bob.php eller http://shanghaiist.com/2008/02/12/jolin_tsai_magg.php

Wongs tre kinesiska sexskandaler :

Zhuhaiorgien 2003. Mer än 400 japanska turister och minst 500 prostitue­rade chockar Kina med en orgie på ett hotell i sydkinesiska Zhuhai – på årsdagen av Japans invasion av norra Kina 1931.

OS-kanalen 2007. På invigningen av OS-kanalen grabbar Hu Ziwei, fru till TV-ankaret Zhang Bin, mikrofonen och avslöjar makens otrohet.

Shanghaivideorna. Jätteskandal som drog med sig Shanghais partiledning och flera affärsmän i fallet. Detaljer som sexövningar med fotomodeller och dolda kameror gav inblick i en partifunktionärs okända liv på 00-talet.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons