Annons

Zuma hävdar att han blivit svartmålad

Den korruptionsanklagade Jacob Zuma, tidigare president i Sydafrika, nekar till brott.
Sydafrika • Publicerad 15 juli 2019
Sydafrikas expresident Jacob Zuma vittnar inför den statliga kommissionen.
Sydafrikas expresident Jacob Zuma vittnar inför den statliga kommissionen.Foto: Wikus de Wet/AP/TT

Utfrågningen väntas till stor del handla om expresidentens relation till den mäktiga affärsfamiljen Gupta, som enligt en rapport från 2016 har kunnat påverka beslut om tillsättningar av ministrar och höga tjänstemän. Enligt rapporten från landets dåvarande justitieombudsman kunde familjen på det viset bland annat säkra lukrativa regeringskontrakt.

Framträdandet inför kommissionen kan pågå i fem dagar.

Annons

Jacob Zuma anklagas för att ha gynnat en korruptionskultur under sitt nio år långa styre fram till att han avsattes 2018 och ersattes av Cyril Ramaphosa.

– Jag tycker att det är viktigt att vi respekterar varandra, säger Zuma.

Han är inte enligt lag skyldig att medverka i förhöret, som handlar om en typ av korruption där företag och politiker samarbetar för att påverka politiken i syfte att gynna sig själva.

Zuma nekar till brott och anser sig i stället ha utsatts för karaktärsmord i över 20 år.

Den avsatte presidenten hade bett om att få se förhörsfrågorna i förväg men hans begäran avslogs av kommissionen, som hade erbjudit honom att ge "sin sida av historien" efter att andra vittnen gett förödande vittnesmål mot honom.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons