Annons

Värmland kastar in nytt namn i V-ledarvalet

Stödet för Nooshi Dadgostar växer. Vänsterpartiets distrikt i Skåne, Örebro och Gävleborg sällar sig till skaran av distrikt som nominerar Dadgostar till partiledarposten.
Men nu kastar Värmland in ett nytt namn i kampen: riksdagsledamoten Håkan Svenneling, 34.
Politik • Publicerad 15 februari 2020
Håkan Svenneling, politiker, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Arkivbild.
Håkan Svenneling, politiker, riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Nooshi Dadgostar (V) nomineras av Örebro län till partiordförande. Arkivbild.
Nooshi Dadgostar (V) nomineras av Örebro län till partiordförande. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Vänsterpartiet i Värmland nominerar fyra namn till partiledarposten, däribland förhandstippade Nooshi Dadgostar och Håkan Svenneling.

– Håkan Svenneling är en mångsidig och kunnig politiker som kan mycket om bland annat landsbygdsfrågor. Det är frågor som vi tycker är viktiga och som har glömts bort, både i samhället i stort och även i Vänsterpartiet, säger distriktsordförande Madeleine Nyvall.

Annons

Riksdagsledamoten Håkan Svenneling, 34, är ledamot i utrikesutskottet. Svenneling skriver i ett sms till TT att han ännu inte vill ge besked om huruvida han ställer upp i valet.

"Jag är glad över nomineringen men kommer inte ge några besked i dag", skriver Svenneling.

"Bra framtidsnamn"

Värmland nominerar även Ali Esbati och Hanna Gedin, men båda har på förhand tackat nej till att ställa upp i valet.

– Eftersom det är en öppen nomineringsprocess fram till nomineringsstoppet har vi ändå valt att skicka en signal till valberedningen om vilka namn som är bra framtidsnamn, säger Nyvall.

Tre distrikt nominerade Nooshi Dadgostar, 34, till partiledarposten under lördagen. Skånes ordförande Umihana Rasović säger att styrelsen fattade ett enhälligt beslut att nominera Dadgostar.

– Hon har en lång erfarenhet av vår politik, och hon är väldigt skicklig, både i debatt men också när hon informerat om vad vi står för, säger Rasović.

"Väldigt duktig i diskussioner"

Även distriktsstyrelserna i Örebro och Gävleborg var eniga om att nominera den vice partiledaren när de sammanträdde på lördagen.

– Hon har varit en del av den framgångsrika ledningen som lett oss till de bästa opinionssiffrorna på nästan 20 år, säger Joel Nordkvist, distriktsordförande i Gävleborg.

Maria Odheim Nielsen, distriktsordförande för Vänsterpartiet i Örebro, lyfter precis som Umihana Rasović fram Nooshi Dadgostars debatteknik.

– Hon kanske inte har varit så hemskt synlig i och med att Jonas (Sjöstedt) fyller hela rutan men hon har varit med väldigt länge och är väldigt duktig i diskussioner, säger Odheim Nielsen.

Endast en kandidat

Annons

Valet har kommit att handla allt mer om endast en kandidat. Senast att tacka nej var Tamara Spiric, tidigare kommunalråd i Umeå, som hoppade av racet i torsdags.

Vänsterpartiets distriktsstyrelser i Norrbotten, Västmanland och Södermanland nominerade tidigt partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson, men hon meddelade senare att hon inte ställer upp.

Vänsterpartiet väljer ny ordförande i samband med kongressen i Västerås 21–24 maj, då Jonas Sjöstedt lämnar sin post.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons