Annons

Warren till offensiv – O'Rourke hoppar av

Elizabeth Warren tycks nosa på ledningen i Demokraternas primärval – och bemöter nu konkurrenternas kritiska frågor om den stora sjukvårdsreform hon vill genomföra.
En av konkurrenterna, Texaspolitikern Beto O'Rourke, meddelar samtidigt att han hoppar av.
USA • Publicerad 2 november 2019
Senator Elizabeth Warren har förklarat sina planer för allmän sjukvårdsförsäkring, efter att ha blivit hårt ansatt av konkurrenterna.
Senator Elizabeth Warren har förklarat sina planer för allmän sjukvårdsförsäkring, efter att ha blivit hårt ansatt av konkurrenterna.Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

Elizabeth Warrens stöd har växt i opinionsmätningarna under en längre tid, men de senaste veckorna har hennes medtävlande hittat en öm punkt och fortsatt trycka: Hur ska den stora vårdreformen, med allmän sjukvårdsförsäkring för alla, bekostas? I tv-debatterna har hon sidsteppat frågorna.

Warren lägger nu fram en plan omfattande motsvarande nästan ofattbara 200 biljoner kronor över en tioårsperiod, som enligt henne inte kommer att leda till att skatten höjs med "en enda penny" för medelklassamerikaner.

"Matematisk gymnastik"

Annons

Nästan hälften ska komma från arbetsgivarna. I övrigt planerar Warren att omfördela finansiering från försvaret, höja skatterna för storbolag och höginkomsttagare och slå till hårdare mot skatteflykt och bedrägerier.

"Sjukvård är en mänsklig rättighet och vi behöver ett system som återspeglar våra värderingar", skriver Warren i ett uttalande på sin sajt.

Joe Biden, en annan av toppkandidaterna, beskriver det hela som "matematisk gymnastik" och en av hans talespersoner säger att det ofrånkomligen kommer att leda till skattehöjningar för medelklassen. Han vill utöka det nuvarande så kallade Obamacare-systemet.

En annan konkurrent, Pete Buttigieg, säger i en kommentar att amerikaner fortsatt bör ha rätt att välja en privat försäkring.

Den allmänna sjukvårdsreform som Elizabeth Warren förespråkar – Medicare for all – fördes först fram av Vermontsenatorn Bernie Sanders. Den innebär i korthet att ett befintligt system med allmän sjukvård för äldre och handikappade utökas till hela befolkningen. Den amerikanska sjukvårdsbranschen är ungefär lika omfattande som Tysklands ekonomi, skriver Reuters i en analys. Ungefär 27,5 miljoner amerikaner går oförsäkrade.

Tajt i spretiga mätningar

Beto O'Rourke meddelar att han hoppar av partiets primärval. Texaspolitikern tycktes flyga fram när han tillkännagav sin kandidatur förra året, men har sedan inte fått det genomslag han önskat. Detta beror bland annat på att finanserna sinat, skriver The New York Times.

"Jag kan säga er själv, efter att ha fått chansen att lära känna kandidaterna, att vem som helst av dem kommer att tjäna oss väl, och jag kommer stolt att stödja vem hon eller han än är", skriver O'Rourke på Twitter.

En uppseendeväckande opinionsmätning från delstaten Iowa, där man kommer att rösta först i primärvalet, visar att Joe Biden har tappat sin stora ledning där. I stället är han knapp fyra – bakom Warren, Sanders och Buttigieg, i den ordningen. I mätningen har 439 Iowa-demokrater som kommer att delta i partiets nomineringsmöte där tillfrågats.

I de flesta större mätningar leder dock Biden fortsatt, även om diskrepansen är stor från mätning till mätning.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons