Annons

Warren: Polarpriset ett viktigt erkännande

Det är helt och hållet på sin plats att en låtskrivare tilldelas Polarpriset, enligt Diane Warren, en av årets två pristagare.
Musik • Publicerad 11 februari 2020
"Människorna bakom kulisserna gör ett viktigt arbete", säger Polarpristagaren Diane Warren. Arkivbild.
"Människorna bakom kulisserna gör ett viktigt arbete", säger Polarpristagaren Diane Warren. Arkivbild.Foto: Jordan Strauss/AP/TT

Diane Warrens cv är fyllt av hitlåtar, till den grad att hon troligtvis är den Polarpristagaren som – tillsammans med Max Martin och Paul McCartney – är bäst representerad på en genomsnittlig karaokebar.

– Jo, ja, jag antar att det är sant, säger Warren.

Annons

Att hon inte är lika känd som artisterna (Lady Gaga, Rita Ora, Cher, Celine Dion, Meat Loaf med flera) som sjunger hennes låtar är inte konstigt. Det är först på senare tid som låtskrivare och musikproducenter fått en mer framskjuten roll – i årets upplaga av Melodifestivalen är det exempelvis låtskrivarna som presenterar bidragen.

"Låten, låten och låten"

En efterlängtad utveckling, anser Warren.

– Människorna bakom kulisserna gör ett viktigt arbete. Till exempel ska ju en musikproducent, likt en filmregissör, mejsla fram den konstnärliga prestationen. Själv är jag inte producent, men jag vill citera Quincy Jones, som har sagt "det handlar om tre saker: låten, låten och låten", säger hon.

– Ett sådant här pris innebär att ditt arbete blir respekterat och får ett erkännande. Det är fantastiskt.

"Vore lögn att påstå annat"

Det finns en utmärkelse som fortfarande gäckar Diane Warren. Inför den gångna helgens Oscarsgala var hon nominerad för elfte gången i kategorin bästa originalsång. Men statyetten gick till Elton John.

– Jag gör inte det jag gör för att vinna priser, men med det sagt hade jag gärna tagit emot en Oscar. Det vore lögn att påstå något annat. Elva gånger nu. Jag är kvinnan med flest nomineringar utan pris i Oscarsgalans 92-åriga historia, säger Warren.

– Nummer tolv är redan på gång. Jag har en låt som förhoppningsvis når ända fram i år.

Patrick Stanelius/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons