Annons

Vulkanaska ska skona känsliga tassar

Danmark • Publicerad 15 februari 2020
Hundtassar far illa av saltade gångbanor. I danska Aarhus testas vulkanaska som ett hund- och miljövänligare alternativ till vägsalt. Arkivbild.
Hundtassar far illa av saltade gångbanor. I danska Aarhus testas vulkanaska som ett hund- och miljövänligare alternativ till vägsalt. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vägsalt är varken bra för miljön, bildäck eller hundtassar. Därför testar Aarhus som första kommun i Danmark en ny metod för halkbekämpning. I stället för salt sprids vulkanaska på några sträckor.

Vulkanaskan är fyra gånger dyrare än vägsaltet, men kommunen räknar ändå med att det blir billigare i längden, eftersom det går åt mindre mängder.

Annons

– Om det ligger fem centimeter is på en cykelväg tar det lång tid innan saltet får den att smälta. Då är det här en riktigt bra produkt. Den ligger längre tid och sköljs inte bort på samma sätt även om det regnar lite, säger Jens Bruun, projektledare i kommunen, till TV2 Østjylland.

Vulkanaskan ska framför allt testas på trottoarer och cykelvägar, som ett miljövänligare och djurvänligare alternativ.

– Hundarna tycker absolut inte om att det ligger salt på trottoarerna. De får ont i tassarna, säger Jens Bruun.

Hur den milda vintern påverkat försöken framgår inte av rapporten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons