Annons

VMA-larm ljöd i Bankeryd – ingen vet varför

Sent på måndagskvällen började "Hesa Fredrik" tjuta i Bankeryd norr om Jönköping.
Varför det viktiga meddelandet till allmänheten (VMA) gick ut är oklart.
Samhälle • Publicerad 12 november 2019
"Hesa Fredrik". Här på ett tak i området Lindängen i Malmö. Arkivbild.
"Hesa Fredrik". Här på ett tak i området Lindängen i Malmö. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen, SOS och räddningstjänsten fick under kvällen in en stor mängd samtal från oroliga boende i området.

– Jag fick samtal från olika håll att det lät något och att det lät något otroligt. Så mycket riktigt har det gått ut en signal där, säger Richard Lindqvist, inre befäl vid räddningstjänsten i Jönköping.

Annons

En tekniker skickades ut under natten för att felsöka och se till att det inte gick ut fler signaler. Felsökandet fortsätter under tisdagen.

VMA-larmet används vid olyckor eller allvarliga situationer för att varna allmänheten vid till exempel en stor brand. Det kan också användas för att ge beredskapslarm och flyglarm om landet skulle råka i krig.

Signalen i Bankeryd ljöd endast vid ett tillfälle, enligt räddningstjänsten. Däremot råder olika uppgifter om hur många signaler som gick ut.

I juli 2017 ljöd "Hesa Fredrik" av misstag i Stockholm. Mänskliga faktorn låg bakom signalen den gången. SOS, Polisens och MSB:s sajter gick ner när människor försökte söka information. SOS Alarm tog på sig ansvaret för misstaget och flera myndigheter pudlade över hur de hanterat händelsen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons