Annons

Vittne: Dödstalet avsevärt högre i terrordåd

Bakhållet mot fem bussar i Burkina Faso krävde många fler dödsoffer än vad myndigheterna bekräftat. Det säger en av dem som utsattes för terrordådet, då en vägbomb exploderade och en beväpnad grupp sedan attackerade bussarna.
Burkina Faso • Publicerad 8 november 2019
Burkina Faso.
Burkina Faso.Foto: 

Minst 38 personer dödades i attacken som riktade sig mot anställda på det kanadensiska gruvbolaget Semafo i torsdags.

En av gruvarbetarna som överlevde dådet, 35-årige Abel Kabore, säger till nyhetsbyrån Reuters att gärningsmännen pepprade tre av bussarna med skott, sedan säkerhetsbilen som åtföljde kolonnen träffats av en landmina.

Annons

Två av bussarna kunde undkomma.

Återvände till bussar

– De tre bussarna som besköts. . . det var så många döda. Det var över hundra. Vi låg på marken, vi såg allting, men bara tre av oss överlevde, berättar Kabore på ett sjukhus i huvudstaden Ouagadougou.

Han säger att det fanns mellan 70 och 80 personer ombord på var och en av bussarna. Säkerhetskällor har tidigare uppgivit att omkring 250 personer färdades i kolonnen, och att de officiella siffrorna om antalet döda (38) och skadade (60) är i underkant.

– Jag försökte att springa bort mot ett buskage, och såg då att de som anföll bussarna återvänt dit, bröt upp dörrarna och försökte döda samtliga ombord, säger Bakary Sanou, en av de som skadades men som överlevde attacken.

Tidigare dåd

Det är fortfarande oklart vilken grupp som ligger bakom attacken. Regionen där anfallet ägde rum har länge skakats av våld från militanta extremister. De senaste åren har 2 000 människor dödats i landet.

Semafo förstärkte sina säkerhetsåtgärder efter ett anfall förra året där sammanlagt åtta personer dödades. Utländsk arbetskraft har flugits till gruvorna i helikoptrar och anställda från Burkina Faso har eskorterats till arbetet av militärpersonal.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons