Annons

Visselblåsare: Kan tala med Republikanerna

USA • Publicerad 3 november 2019
USA:s president Donald Trump anser att den så kallade visselblåsaren är en bedragare och presidenten kräver att personen träder fram.
USA:s president Donald Trump anser att den så kallade visselblåsaren är en bedragare och presidenten kräver att personen träder fram.Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Den statsanställda person som i USA går under benämningen "visselblåsaren" kan tänka sig att kommunicera direkt med republikaner i det utskott i representanthuset som utreder ett eventuellt riksrättsförfarande mot president Donald Trump. Beskedet kom från personens advokater på söndagen.

Samtidigt har Donald Trump med förnyad styrka krävt att personen träder fram. Enligt Trump kan visselblåsaren vara skyldig till bedrägeri.

Annons

– Visselblåsaren borde avslöjas eftersom visselblåsaren har lämnat falsk information. Han har hittat på en historia, slog en upprörd Trump fast vid en kort pressträff utanför Vita huset på söndagen.

Visselblåsaren är en person som vittnat om president Trumps telefonsamtal i somras med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. USA:s president ska enligt uppgiftslämnaren under samtalet ha bett sin ukrainske kollega att utreda hans potentiella rival i nästa års presidentval, demokraten Joe Biden.

Visselblåsarens identitet är skyddad enligt amerikansk lag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons