Annons

Virus på ekonomin? För tidigt att säga

Det är för tidigt ännu att bedöma vad coronaepidemin får för ekonomiska konsekvenser, konstaterar EU-kommissionen i sin vinterprognos.
För Sverige sias om ett bättre 2020 än vad man tidigare trott.
EU • Publicerad 13 februari 2020
EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni. Arkivfoto.
EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni. Arkivfoto.Foto: Francisco Seco/AP/TT

EU:s nye ekonomikommissionär Paolo Gentiloni berättar om fortsatt tillväxt, men med stor internationell osäkerhet, när han presenterar sin senaste prognos på en presskonferens i Bryssel.

Inte minst är det virusläget i Kina som skapar frågetecken.

Annons

– Dess effekt för såväl allmän hälsa, människoliv och ekonomin är fortsatt oklar. Mycket kommer att hänga på hur länge utbrottet varar, hur det kan kontrolleras och vilka åtgärder som Kina gör, säger Gentiloni.

I sin prognos siar EU-kommissionen om en total tillväxt i EU på 1,4 procent både i år och nästa år. För eurozonen ligger tillväxten aningen lägre, på 1,2 procent. Alla siffrorna är identiska med gissningarna från höstprognosen i november.

För svensk del har dock kommissionen något bättre siffror att komma med nu, jämfört med i höstas. För 2020 tror kommissionen på en tillväxt på 1,2 procent, mot 1,0 i höstprognosen. För 2021 gissas på en uppgång med 1,5 procent, jämfört med 1,4 i november.

Wiktor Nummelin/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons