Annons

Viktiga frågor i det israeliska valet

I valet i Israel på tisdag utmanas premiärminister Benjamin Netanyahu av förre militärchefen Benny Gantz.
Här är några frågor som har stått i centrum under valrörelsen.
Israel • Publicerad 7 april 2019
Israels premiärminister, Likudledaren Benjamin Netanyahu.
Israels premiärminister, Likudledaren Benjamin Netanyahu.Foto: Sebastian Scheiner/AP/TT

Netanyahu

Förutom de vanliga stora frågorna ekonomi, krig och fred har premiärminister Benjamin Netanyahu själv blivit en viktig valfråga. Han anklagas för korruption, vilket skulle kunna leda till att han sätts i fängelse.

Annons

Netanyahu säger att han utsätts för en häxjakt och har lovat att bevisa sin oskuld. Han får stöd av många av sina anhängare.

Bojkott

En del israeler från den arabiska minoriteten, som utgör runt 20 procent av landets befolkning, uppmanar till bojkott av valet. Anledningen är den lag från 2018 som slår fast att Israel är en judisk stat. Lagen slår fast att enbart judar har rätt till självbestämmande i Israel samt berövar arabiskan dess status som officiellt språk

Partiledare för de största arabiska partierna arbetar tvärtom för att väljarna ska rösta, eftersom de anser att en bojkott skulle kunna försvaga den arabiska minoriteten i parlamentet och öka Netanyahus chanser i valet.

Ord mot ord

Netantayahu utmålar den mittenorienterade Blå och vit-alliansen som en svag vänsterkandidat. Alliansen visar som svar upp sina politikers erfarenheter. Den leds Benny Gantz som tidigare varit militär befälhavare samt tidigare finansminister Yair Lapid.

Gantz har publicerat en video där han framhåller antalet militanta palestinier som dödats och hur många mål som träffats under Gazakriget 2014 när han var befälhavare.

Även Netanyahu talar med jämna mellanrum om striderna i Syrien mot Israels ärkefiende Iran och dess allierade Hizbollah. Han har även hävdat att Blå och vit-alliansen kommer att göra eftergifter till palestinierna och alliera sig med arabiska partier.

Gantz allians säger att den vill ta avstånd från palestinierna men inte utan att offra landets säkerhetsbehov eller dra sig tillbaka från de stora bosättningarna på Västbanken. Han säger även att han inte avser att ta med arabiska partier i sin koalition.

Gantz försöker profilera sig som en person som kan minska oenigheter i det israeliska samhället, oenigheter som han anser att Netanyahu har förvärrat.

Annons

Ekonomi

Levnadskostnaderna är höga i Israel och enligt en opinionsundersökning från Israel Democracy Institutes tankesmedja anger en fjärdedel av israelerna att ekonomin är den viktigaste valfrågan.

Netanyahus parti Likud vill se en "fri ekonomi med social känslighet" och "en konkurrenskraftig marknad, skattelättnader och en större privat sektor".

Gantz allians har pratat om att utse en ansvarig för levnadskostnader och öka konkurrenskraften, kollektivtrafiken och öka utbudet av bostäder.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons