Annons

Verk kräver böter för Härjedalens kommun

Ekonomi • Publicerad 15 december 2019
Konkurrensverket pekar ut Härjedalens kommun för en otillåten direktupphandling. Arkivbild.
Konkurrensverket pekar ut Härjedalens kommun för en otillåten direktupphandling. Arkivbild.Foto: Claus Gertsen/TT

Konkurrensverket anser att Härjedalens kommun brutit mot upphandlingsreglerna vid köp av bemanningstjänster och kräver att förvaltningsrätten i Härnösand dömer ut 260 000 kronor i upphandlingsskadeavgift, som är ett slags böter.

Enligt verket har kommunen sedan 2016 haft problem med sitt ramavtal för bemanning eftersom leverantörerna haft svårt att skaka fram konsulter. Då köptes konsulter till socialtjänsten av andra leverantörer. Men det gjordes enligt Konkurrensverket utanför själva ramavtalet, vilket i det här fallet är ett brott mot upphandlingsreglerna.

Annons

Det var ett anonymt tips som gjorde att Konkurrensverket fick nys om att en otillåten direktupphandling kunde ha gjorts.

Rättad: I en tidigare version angavs fel uppgift när det gäller vilken myndighet som vill att kommunen ska betala upphandlingsskadeavgift.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons