Annons

Vrakfynd kan vara Vasas systerskepp

Arkeologi • Publicerad 7 november 2019
Det 400 år gamla skeppet hittades i en försänkning utanför Vaxholm. På bilden syns Vaxholms fästning. Arkivbild.
Det 400 år gamla skeppet hittades i en försänkning utanför Vaxholm. På bilden syns Vaxholms fästning. Arkivbild.Foto: Hasse Holmberg / TT

Ett örlogsskepp från 1600-talet har hittats i samband med dykningar utanför Vaxholm strax norr om Stockholm.

Fyndet beskrivs i ett pressmeddelande som häpnadsväckande. Skeppet hittades i en försänkning som undersökts av dykare under veckan och tros ha sänkts avsiktligt för att hindra inkräktare att ta sig in till Stockholm.

Annons

Fartyget sägs likna världens enda bevarade skepp från 1600-talet, regalskeppet Vasa, som kantrade och sjönk på sin jungfruresa 1628 och bärgades 1961. Sedan tidigare är det känt att Äpplet, Vasas systerskepp, ligger någonstans på havsbottnen i närheten av Vaxholm. Marinarkeologerna som deltagit i dykningarna hoppas att det är just Äpplet som man har hittat.

Dykinsatserna har skett på uppdrag av det nya museet Vrak, som öppnar i Stockholm nästa år. Precis som namnet antyder kommer Vrak, bland annat, att visa upp fartyg som hittats på Östersjöns botten.

Mer detaljer om det nyfunna skeppet kommer att presenteras under fredagen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons