Annons

Varning för storm i Lapplandsfjällen

Väder • Publicerad 8 januari 2020
SMHI varnar för storm i norra Lapplandsfjällen från och med torsdag morgon. Arkivbild.
SMHI varnar för storm i norra Lapplandsfjällen från och med torsdag morgon. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

SMHI har utfärdat en klass 2-varning för storm i norra Lapplandsfjällen under torsdag morgon. Varningsnivån är den högsta som SMHI utfärdar för starka vindar i fjällen.

Vindarna kan komma upp i hastigheter av 30 meter per sekund på kalfjället, och byvindarna kan bli ännu starkare, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI.

Annons

– Man ska absolut vara försiktig. Sikten är obefintlig, och det kommer att vara snöbyar samtidigt. Det är farligt att vara uppe i fjällvärlden när stormen drar i gång, säger Lindborg.

En klass 1-varning har utfärdats under onsdagen för hela fjällkedjan söderut till och med Härjedalsfjällen. Klass 1-varningen gäller för norra Lapplandsfjällen fram till dess att klass 2-varningen börjar gälla på torsdag morgon.

– Turister och personer som inte är vana vid fjällvärlden ska undvika att röra sig i fjällen när vi har en varning ute, säger Lindborg.

SMHI varnar även för kuling från norra Östersjön till Bottenviken, samt i Skagerack.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons