Annons

Duplantis satte rekord igen: "Magiskt"

Armand Duplantis är ostoppbar just nu.
Han förbättrade sitt världsrekord i stavhopp med en centimeter när han hoppade 6,18 meter vid inomhustävlingarna i Glasgow.
Friidrott • Publicerad 15 februari 2020
Armand Duplantis slog till med världshistoriens högsta stavhopp i Glasgow.
Armand Duplantis slog till med världshistoriens högsta stavhopp i Glasgow.Foto: Ian Rutherford/AP/TT

För en vecka sedan slog den 20-årige svensk-amerikanen Renaud Lavillenies sex år gamla rekord på 6,16 genom att hoppa över 6,17 vid tävlingarna i polska Torun.

Duplantis gick in på 5,50, stod sedan över 5,65 och rev första försöket på 5,75. Han tog sedan i det andra. Han klarade första försöket på 5,84 och var sedan ensam kvar i stavhoppet. Duplantis valde då att hoppa på 6,00, vilket han klarade enkelt i första försöket.

Annons

Och sedan var det dags för 6,18, som han klarade med stor marginal.

– Jag kände direkt när jag kom upp mot ribban att jag skulle klara det, jag vet inte hur högt över jag var men det kändes som ett bra hopp, säger Duplantis till Aftonbladet.

– Vägen ner i mattan är det bästa ögonblicket i hela världen, det fallet är ett magiskt ögonblick.

Han fick efter tävlingen ta emot en rekordbonus på motsvarande cirka 290 000 kronor.

"Känner mig snabb och stark"

Till BBC säger Duplantis:

– Jag känner mig snabb och stark på ansatsbanan. Det ligger många års träning bakom det, men när man gör det rätt så ser det enkelt ut. Den här sporten är så komplicerad och det är så många saker som måste stämma för att få till ett bra hopp.

– Jag ser fram emot utomhussäsongen och OS då jag hoppas vara som bäst.

Duplantis inledde säsongen i tisdags i förra veckan. Han klarade 6,01 vilket var svenskt inomhusrekord och testade sedan på världsrekordhöjden 6,17. Han var över ribban med kroppen men rev sedan med armen på nedvägen. Fyra dagar senare visade Duplantis att han är ostoppbar just nu.

Starkare nu

Hans mamma Helena Duplantis förklarade tidigare i veckan varför "Mondo" tagit ett så stort kliv i utvecklingen till den här säsongen. Hon sade då till Radiosporten att sonen nu är färdigväxt och har kunnat köra hårdare på gymmet under hösten. Det har gjort honom både snabbare på ansatsbanan och starkare. Han kan hoppa med styvare stavar.

Nästa världsrekordförsök kan komma redan på onsdag då Duplantis ska till kompisen och mentorn Lavillenies hemstad Liévin.

Annons

Men Duplantis tycker inte att man ska förvänta sig rekord igen.

– Det är orättvist. Jag tänker inte så mycket på världsrekord inför, jag vill alltid vinna först och främst. Sen vill jag hoppa högt och försöka slå världsrekord, säger han till Aftonbladet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons