Annons

VÅRBUDGETPROGNOS: DÄMPAD UTVECKLING I VÄRLDSEKONOMIN

Publicerad 10 april 2019

Indikatorer pekar mot en dämpad utveckling i världsekonomin framöver, enligt regeringen.

"Tillväxten i sammanvägd BNP i de länder som är viktiga för Sveriges utrikeshandel bedöms mattas av 2019, för att därefter växa ungefär i linje med genomsnittet sedan 2000", skriver regeringen i sin ekonomiska vårproposition.

Annons

"Inflationen i omvärlden bedöms öka något långsammare 2019, för att åter tillta något 2020. Det underliggande inflationstrycket i omvärlden förblir dock alltjämt lågt", fortsätter regeringen.

Den svenska ekonomin präglas samtidigt av högt resursutnyttjande, där långa rekryteringstider i näringslivet tyder på att det är svårt att hitta arbetskraft till vakanta jobb. Detta har dock inte lett till löneökningar.

"Löneökningarna förväntas stiga något 2019–2022, bland annat på grund av en gradvis stigande produktivitetstillväxt, stigande löner i omvärlden och en fortsatt stabil arbetsmarknadsutveckling", skriver regeringen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons