Annons

Vapen stulna på Regeringskansliet

Sex pistoler och specialammunition har stulits inne på Regeringskansliet, skriver .
En förundersökning har inletts som hanteras av polisens enhet för grova brott.
Brott • Publicerad 14 november 2019
Rosenbad i Stockholm. Arkivbild.
Rosenbad i Stockholm. Arkivbild.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Polisen bekräftar att en anmälan om vapenstöld upprättades för nästan tre veckor sedan.

– Det har kommit in en polisanmälan den 25 oktober kopplat till ärendet, säger Joanna Ljunggren, pressekreterare vid Polismyndigheten.

Sex pistoler

Annons

Vapnen är enligt Dagens Juridik till för Regeringskansliets skyddsvakter i fall säkerhetsnivån höjs, exempelvis vid ett terrorhot eller pågående attentat. I byggnaden har statsministern och justitieministern sina tjänsterum. Rosenbad genomgår just nu en stor renovering och under tiden har verksamheten flyttat till andra lokaler i regeringskvarteren.

Det ska röra sig om sex Glock 17-pistoler och 300 patroner ammunition, så kallad halvmantlad expanderade ammunition, som försvunnit. Enligt tidningen har personal sökt igenom Regeringskansliet, men vapnen är borta.

– Förmodligen är det någon som lyckats få ut dem ur byggnaden, säger en källa till Dagens Juridik.

Hänvisar till polisen

Cajsa Holm, kommunikatör på Regeringskansliet, hänvisar frågor i ärendet till polisen.

"Gällande din fråga så kan jag bekräfta att Regeringskansliet har fått information om att vår leverantör av bevakningstjänster har gjort en polisanmälan. Frågor får ställas till bevakningsföretaget eller till polisen", skriver hon i en kommentar till TT.

Förundersökningen leds av åklagare Lucas Eriksson på Stockholm city åklagarkammare.

– Jag är förundersökningsledare för en stöld på Regeringskansliet, säger han och vägrar i övrigt att kommentera händelsen.

Han vill heller inte svara på om det finns någon misstänkt eller om någon har frihetsberövats.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons