Annons

Orutinerade Sverige trea bakom suveräna Norge

Dagens mest väntade nyhet: Norge vann enkelt damernas skidstafett.
Sveriges orutinerade lag gladde samtidigt och fick kliva upp på pallen.
Skidor • Publicerad 8 december 2019
Charlotte Kalla växlade över till Moa Lundgren.
Charlotte Kalla växlade över till Moa Lundgren.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix/TT

Med Ebba Andersson skadad, Frida Karlsson förkyld och Stina Nilsson kvar på hemmaplan var det ganska givet att Sverige inte skulle kunna utmana om segern i Lillehammer.

Men tre stafettdebutanter och Charlotte Kalla lyckades ändå ta sig hela vägen till världscuppallen.

Annons

– En dröm som går i uppfyllelse, att få kliva upp på en pallplats, säger Emma Ribom till SVT.

Hängde med Falla

Hon gjorde en stark förstasträcka och orkade haka på Maiken Caspersen Falla, en uppgift som förenklades något av nysnön som gjorde att föret var tungt. Elina Rönnlund tappade drygt 15 sekunder på andrasträckan innan hon växlade över till Kalla.

I det läget var det faktiskt Finland som ledde, efter att Kerttu Niskanen stått för en stark andrasträcka och ryckt åt sig en liten ledning. Men Norge hade Therese Johaug på tredjesträckan – och då kom också avgörandet.

Johaug var nästan omedelbart ikapp och förbi Anne Kyllönen och när norskan hade åkt sina 5 kilometer var avståndet 48,9 sekunder ned till Sverige på andraplatsen.

– Det kändes skönt att föra upp Sverige till en pallplats. Sedan blev det precis som vi trodde ett stort hopp upp till Norge och Johaug, säger Charlotte Kalla till SVT.

Lovord från Kalla

Den rutinerade skidstjärnan var mäkta imponerad av sina unga lagkamrater.

– Fantastiskt. Hela helgen, när jag såg i går hur de tog sig an skiathlon så kände jag att det här faktiskt luktar chans på pallen, säger Kalla.

Moa Lundgren gick ut på sista sträckan med ett försprång på knappt nio sekunder till USA och Jessica Diggins. Men amerikanskan var som väntat för vass för den 21-åriga svenskan, som ändå ganska bekvämt höll undan för fyran Finland.

Norge – med Falla, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Johaug och Heidi Weng i laget – vann till slut 48,9 sekunder före USA som i sin tur var en halv minut före Sverige i mål.

I herrstafetten över 4x7,5 kilometer var Sverige med i tätklungan en bit in på slutsträckan, mest tack vare en lysande tredjesträcka från Jens Burman. Men Axel Ekström räckte inte till i avslutningen och Sverige slutade sexa.

Annons

Ryssland vann dubbelt. Stjärnan Sergej Ustiugov förstärkte ryssarnas andralag och avgjorde med ett ryck när några minuters åkning återstod.

Norge ställde över flera stjärnor och slutade trea och fyra med sina två lag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons