Annons

Vänsterpartiet KU-anmäler Wallström

Vänsterpartiet KU-anmäler den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) – efter det att åtal väckts mot förra Kinaambassadören.
Politik • Publicerad 11 december 2019
Den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) KU-anmäls av Vänsterpartiet. Arkivbild.
Den tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) KU-anmäls av Vänsterpartiet. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Partiet vill klargöra Wallströms agerande i samband med de möten som Sveriges tidigare ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, arrangerade i januari i år kring den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Efter mötet på Sheraton när det avslöjades kom det fram nya uppgifter i media hela tiden, och det visade sig att den bild som utrikesministern och hennes kabinettssekreterare gav inte stämde i alla delar, säger Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till TT.

Annons

Lindstedt har åtalats för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt för att ha anordnat ett möte på hotell Sheraton i Stockholm med kinesiska affärsmän och den fängslade bokförläggarens dotter Angela Gui i ett försök att få Gui Minhai frisläppt.

Margot Wallström och utrikesdepartementet, UD, har förnekat kännedom om mötesplanerna och att ambassadören var i Sverige vid tidpunkten, något som Vänsterpartiet ifrågasätter.

– Nu när det har väckts åtal mot den förra kinaambassadören bör man utreda vad man på UD visste och när, säger Svenneling.

Uppgifter som framkommit i förundersökningen ligger inte bakom partiets beslut att KU-anmäla Wallström. Vänsterpartiet har i stället inväntat att åtal skulle väckas mot den tidigare Kinaambassadören, säger Svenneling.

– Jag hoppas att KU granskar och tydliggör, och att de leder till att UD blir tydligare i sin styrning av sina ambassadörer.

– Vi kan inte ha ambassadörer som går runt och har egna idéer om hur man ska få svenska samvetsfångar fria.

Rättad: I en tidigare version av artikeln fick Angela Gui fel efternamn.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons