Annons

Vänsterpartiet i Göteborg: Fäll regeringen

Vänsterpartiet måste bli radikalare och fälla regeringen, anser partiets Göteborgsdistrikt.
Politik • Publicerad 3 november 2019
John Edström, ordförande Vänsterpartiet Göteborg, anser att Vänsterpartiet måste vara beredd att fälla regeringen.
John Edström, ordförande Vänsterpartiet Göteborg, anser att Vänsterpartiet måste vara beredd att fälla regeringen.Foto: Owe Nilsson/TT

I helgen har 1 300 vänsterpartister diskuterat partiets politik på alla viktiga områden. Det har bland annat handlat om kapitalism, socialism, makt och ägande och förslaget till nytt partiprogram.

Och det har ägt rum i Göteborg, där partidistriktet är på tvärs mot partiledningens nuvarande riktning.

Annons

Distriktet ansåg redan vid regeringsbildningen att partiledningen valde fel som släppte fram regeringen.

– Vi är kritiska i grunden mot detta. Det är väldigt svårt att driva opposition samtidigt som man har släppt fram en regering. Man måste fråga sig till vilket pris. Vilken skillnad blir det om man släpper fram en socialdemokratisk regering som driver en borgerlig politik jämfört med om Alliansen hade gjort det, säger John Edström.

– Det är svårt att kritisera en regering som kommer att göra grundläggande förändringar i välfärden samtidigt som man släppte fram den, säger han.

Vågar fälla

Avgörande blir om partiledaren Jonas Sjöstedt står fast vid sitt ultimatum att våga fälla regeringen om den lägger fram förslag om försämrad arbetsrätt och marknadshyror, anser John Edström.

– Det är upp till bevis nu när de förslagen kommer, säger John Edström. Det handlar om förslag som förändrar Sverige i grunden.

Vänsterpartiet måste då fälla regeringen, även om det innebär till priset att det blir en moderatregering med stöd av SD.

– Ja, det tycker jag. I grunden kommer de att driva ungefär samma borgerliga politik. Om vi ska kunna visa på ett alternativ för medborgarna och vilket samhälle vi vill bygga upp, så måste vi kunna göra det utan att samtidigt kritiseras för att släppa fram en borgerlig politik, säger Edström.

Inte ensamma

Göteborgsdistriktet är inte ensamt i kritiken mot partiledningen. I höstas kritiserade 23 tunga vänsterpartister, däribland ordförandena i Storstockholms, Malmös och Helsingborgs partidistrikt, partiet för att inte driva en tillräckligt radikal politik.

”Det är inte vår roll att stötta ett socialdemokratiskt maktinnehav till vilket pris som helst”, skrev de i en debattartikel i SvD.

Partiledaren Jonas Sjöstedt håller inte med om att V inte kan vara ett trovärdigt oppositionsparti.

Stoppa politiken

Annons

– Jag tycker att det är helt fel. Det är vi som lägger fram en annan politik, det är vi som röstar emot regeringens politik. Att medverka till att högern skulle ha fått makten, vilket de hade fått i januari, det hade gett oss mycket mindre möjligheter att påverka politiken, säger han till TT.

Något tydligt besked om han, som Göteborgsdistriktet vill, är beredd att fälla Löfvenregeringen på förslagen om arbetsrätten och marknadshyror, även om det leder till en M-regering stödd på SD, ger Sjöstedt inte.

– Målet är att de här förslagen aldrig ska bli verklighet, att vi ska stoppa den politiken. Men det är klart att om regeringen insisterar på att driva igenom politiken i riksdagen, då kan de stå inför en nyvalsituation, säger Sjöstedt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons