Vännerna minns Avicii

Musik Artikeln publicerades
Tim
Foto: Pressbild
Tim "Avicii" Bergling. Pressbild.

Ett år efter Tim "Avicii" Berglings död hyllas hans minne över hela världen.

Den amerikanska radiokanalen Sirius har intervjuat en rad personer som stod Tim "Avicii" Bergling nära, på lördagen är det precis ett år sedan den 28-årige svenske dj-stjärnan hittades avliden under en resa till Oman.

Motiverande

Turnéledaren Malik Adunni minns Aviciis nyfikenhet på världen, men också hans blyga och lite reserverade personlighet.

– Men när han ställde sig på scenen försvann all blyghet eftersom han fick sådan energi från publiken, säger Adunni i intervjun som refereras av .

Aviciis vän och dj-kollega Anthony "DJ Carnage" Blackmon jobbade med honom på flera låtar, bland annat hiten .

– Det han åstadkom vid så unga år motiverade mig att bli starkare och kämpa hårdare. Vi hade en sann relation och några av mina bästa minnen är med honom, säger han.

Sprängde gränser

Nederländske dj:n Nicky Romero, som skrev tillsammans med Avicii, minns när han hörde den banbrytande världshiten första gången.

– Han sprängde gränser med den där och gjorde den till en hit. Han visade folk någonting nytt, och det uppskattar och respekterar jag oerhört mycket, säger han.

Ny aktivitet på Instagram

På årsdagen av Aviciis död publicerades även ett nytt citat på stjärnans efter över ett års tystnad.

"Sprid glädje genom min musik, i budskapet och njut av framgångar men inte materialistiska framgångar – Tim, 2018", lyder citatet.

Enligt skrev Tim Bergling texten i sin mobil tre dagar före sin död. Citatet publicerades bredvid en svartvit bild av en leende Tim Bergling vid ett piano och följdes av meddelandet: "För alltid i våra hjärtan, sinnen och öron".

Album på gång

För lite mer än en vecka sedan släpptes den postuma Avicii-singeln "SOS", och inför årsdagen startade Tim Berglings familj en stiftelse till artistens minne. Alla intäkter från singeln samt det kommande postuma albumet "Tim" som släpps den 6 juni, går till de välgörande ändamål som stiftelsen arbetar med, så som suicidprevention, biståndsverksamhet och hotad natur.

Fakta

Fakta: Tim "Avicii" Bergling

Född 1989 i Stockholm som Tim Bergling.

Börjar göra musik i mitten av 2000-talet, släpper sina första singlar 2010. Tar artistnamnet Avicii.

Samarbetar med David Guetta på singeln "Sunshine" 2011. Slår igenom stort samma år med singeln "Levels", som blir en världshit. Låten blir årets låt på Grammisgalan samt nominerades till en amerikansk Grammy.

Debutalbumet "True" kommer 2013. Singeln "Wake me up" med Aloe Blacc blir året därpå den mest spelade låten på Spotify någonsin. Får svenska Musikexportpriset.

Tilldelas Platinagitarren och Denniz Pop Awards stora pris 2014.

Andra albumet "Stories" släpps 2015.

Meddelar 2016 att han ska sluta turnera och spela live. Lovar dock att fortsätta göra musik.

Släpper ep:n "Avici" 2017.

Hittas död fredagen den 20 april 2018 under en resa till Oman.

Den 11 april 2019 släpps postuma singeln "SOS" och den 6 juni kommer albumet "Tim".

Visa mer...