Annons

Vanligare med hot mot universitetspersonal

Brott • Publicerad 12 november 2019
Antalet hot mot personal och studenter vid Göteborgs universitet har ökat, säger Jörgen Svensson, säkerhetsansvarig vid universitetet. Arkivbild.
Antalet hot mot personal och studenter vid Göteborgs universitet har ökat, säger Jörgen Svensson, säkerhetsansvarig vid universitetet. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Antalet allvarliga hot både mot andra studenter och mot universitetspersonal vid Göteborgs universitet har blivit vanligare, rapporterar SVT Nyheter Väst.

– De senaste tre åren har antalet händelser, som är så allvarliga att vi på säkerhetsavdelningen måste gripa in, ökat för varje år, säger Jörgen Svensson, säkerhetsansvarig på Göteborgs universitet

Annons

Hittills i år har 28 hot rapporterats vid universitetet. Säkerhetsavdelningen har tidigare inte fört statistik över de så kallade allvarliga händelserna, men enligt Svensson rör det sig om cirka 40 fall om året under de senaste tre åren. Svensson, som tillträdde 2017, säger också att hans företrädare inte upplevde situationen som lika allvarlig.

– Jag får signaler när jag träffar mina kollegor att de har samma problem på de andra lärosätena. Och det är inte bara i Lund och Uppsala, det är ett generellt problem på svenska lärosäten, uppfattar jag det som, säger Svensson.

Tidigare i höstas startade han ett nätverk tillsammans med säkerhetsansvariga på andra lärosäten för att arbeta förebyggande mot hat och hot.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons