Annons

Vanligare att sälja först: "Sundare marknad"

Köpa först och sälja sedan. Det har varit normen på svensk bostadsmarknad. Men nu verkar fler föredra det säkra före det osäkra, enligt mäklarna.
Bostad • Publicerad 15 juli 2019
Visning av bostadsrätt i Stockholm för spekulanter. Arkivbild.
Visning av bostadsrätt i Stockholm för spekulanter. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Att köpa sig en ny bostad innan man sålt sin gamla innebär alltid en viss risk eftersom ingen med exakthet kan förutspå vad den gamla bostaden kommer att gå för. Ändå har det varit en vanlig företeelse på svensk bostadsmarknad.

Men nu verkar det som att trenden kan ha brutits. I en enkätundersökning som Mäklarsamfundet gjort bland sina medlemmar uppger 62 procent av mäklarna att det i dag är vanligt eller mycket vanligt att göra tvärtom – det vill säga sälja först och köpa sedan.

Större säkerhetsmarginaler

Annons

Ett positivt tecken, tycker Joakim Lusensky, analyschef på Mäklarsamfundet. I synnerhet då samma undersökning visar att det också blivit vanligare med längre tillträden.

– Förvisso är det nu många gånger ett bankkrav att sälja först, men i kombination med att många också sätter längre tillträden så tolkar jag det som att man blivit bättre på att förbereda sig och skaffa sig större säkerhetsmarginaler, säger Lusensky.

Tidigare har tre månader varit standard vad gäller tillträdesdatum. Nu uppger 37 procent av mäklarna att det är vanligt eller mycket vanligt med en större tidsrymd.

– Sammantaget tycker jag att det visar på att man som bostadskonsument på bostadsmarknaden i dag – där det tidigare många gånger kunde gå väldigt snabbt – är rätt förberedd. Och det är väldigt positivt för marknaden i stort naturligtvis.

Höga förväntningar

Den alltmer påtagliga försiktigheten innebär dock inte att det råder pessimism inför prisutvecklingen, understryker analyschefen.

47 procent av mäklarna uppger nämligen samtidigt att det i dag är vanligt, eller till och med mycket vanligt, att säljarna förväntar sig ett slutpris över det bedömda marknadsvärdet.

– Att så pass många förväntar sig ett högre slutpris än marknadsvärde tyder snarare på ganska stabila och stigande priser.

Malin Jansson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons