Annons

Vale rapporterade inte in dammfel

Brasilianska gruvjätten Vale rapporterade inte in problem vid dammen i Minas Gerais, som rasade i januari. Hade problemen varit kända hade katastrofen kunnat undvikas, enligt gruvmyndigheten ANM
Ekonomi • Publicerad 6 november 2019
En kvinna täckt i lera protesterar mot gruvbolaget Vale utanför företagets kontor i Rio de Janeiro.
En kvinna täckt i lera protesterar mot gruvbolaget Vale utanför företagets kontor i Rio de Janeiro.Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT

Myndigheten har tagit del av interna dokument från Vale. De visar att företaget var medvetet om problem i dräneringssystemet som sattes in sju månader innan olyckan.

När dammen brast spreds miljontals ton restprodukter över landsbygden. 270 personer dog eller saknas. Två veckor innan olyckan den 25 januari visade två instrument som mäter trycket i vätskor att dammen var i fara.

Annons

"Ökningen av trycket i piezometerna äventyrade dammens hållfasthet" skriver myndigheten om instrumenten.

Trots risken rapporterade Vale inte vidare uppgifterna.

"Om ANM hade blivit korrekt informerad, så hade den kunnat vidta förebyggande åtgärder och tvingat bolaget att vidta nödåtgärder som kunde ha undvikit olyckan", skriver myndigheten i ett uttalande.

Vale kommenterar inte uppgifterna, utan avvaktar slutsatsen av en utredning om orsaken till olyckan. Klart är att ATM-rapporten ökar trycket på bolaget. Polis uppgav tidigare att man har tillräckligt med bevis för att åtala Valeanställda och anställda vid en tysk underleverantör över falsk information som användes för att intyga dammens säkerhet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons