Annons

Vaksamhet krävs när djurklappar väljs

Under julen vill vi gärna skämma bort våra husdjur lite extra. Sju av tio svenska husdjursägare köper djurklappar till sina fyrbenta vänner,
Men det finns viktiga saker att tänka på när man julhandlar i djurbutiken, säger en veterinär.
Djur • Publicerad 15 december 2019
Paketsnören är en oemotståndlig frestelse för katter. Men skulle katten få i sig det kan det vara farligt. Arkivbild.
Paketsnören är en oemotståndlig frestelse för katter. Men skulle katten få i sig det kan det vara farligt. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Efter förra julens försäljningsrekord laddar djuraffären i Stockholmsförorten Bromma inför julhandeln. Årets största försäljningsdag beräknas infalla två dagar före julafton och butiken förbereder sig genom att ta in extra personal.

Godis och leksaker toppar julförsäljningen. Högt på önskelistan står hundkläder, tuggben och olika typer av aktivitetsspel, där djuren får leta upp godisbitar.

Annons

Bland godsakerna är det särskilt trendigt med hälsoprodukter.

– Folk blir mer medvetna om djurens mat precis som vi blir med vår egen mat. Det är populärt med rena godissorter som frystorkat kött. Det innehåller rent animaliskt protein och inte en massa utfyllnad, säger Malin Röste, personalchef på butiken Zoo.se, som också jobbar med affärsutveckling.

Överviktigt viktigt

Man bör dock tänka till innan man skämmer bort sitt husdjur med en godbit.

– Kommersiellt godis i djuraffären ska inte vara giftigt. Men man får ändå tänka på att inte ge djuren för mycket så de blir dåliga i magen. Det är bättre att ge dem småbitar, säger Lotta Bjerketorp, veterinär på Universitetsdjursjukhuset i Uppsala.

Dessutom blir våra husdjur allt tjockare. Mer än varannan svensk katt och hund är överviktig, enligt en studie från 2015.

– En stor del av bekymret är att man ofta ger dem fel mat i välmening.

Att någon gång skämma bort djuren med godsaker är dock harmlöst. Men man ska välja något som är bra för djuren, tycker veterinären.

Var vaksam

Vissa leksaker kan vara farliga för djuren.

– Det ska inte finnas några lösa delar som djuren kan få i sig som sedan fastnar i tarmen, säger hon.

Även storleken på leksaken är viktig.

Annons

– Köper man en boll till en hund ska den inte kunna fastna i halsen.

Om man slår in paketen bör man också hålla djuren under uppsikt. Katter är särskilt förtjusta i paketsnören.

– De tycker att det är fantastiskt roligt att leka med dem. Men får katten i sig snöret kan det fastna i tarmen.

Linus Svensson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons