Annons

Vädret viktigt när Thunberg korsar Atlanten

Klimataktivisten Greta Thunberg ska ännu en gång korsa Atlanten i en segelbåt. Katamaranen La Vagabonde har lämnat hamn i Hampton på USA:s östkust och satt kurs mot Portugal.
Viktigast för en lyckad seglats är nu att skepparen hittar ett väderfönster som garanterar en säker överfart – något som inte är lätt så här års.
Klimat • Publicerad 13 november 2019
Greta Thunberg seglar ut från Hampton, Virginia, under onsdagen.
Greta Thunberg seglar ut från Hampton, Virginia, under onsdagen.Foto: Rob Ostermaier

Greta Thunberg ska ta sig till klimatkonferensen COP25 ombord på den 15 meter långa katamaranen La Vagabonde. En som vet mycket om hur det är att segla på världshaven är Anna Drougge, som kappseglat runt hela jorden. Bland annat har hon seglat Whitbread round the World race och Volvo Ocean race.

– Jag har kappseglat över några gånger och då söker man bra vindar för att segla optimalt, säger Anna Drougge.

Annons

Men La Vagabonde kommer förmodligen inte satsa på en snabb överfart tror hon.

– De kommer att vilja åka en ganska trygg rutt över och vilja hitta vindarna som går med golfströmmen. Det kommer säkert att ta minst två veckor att segla över.

Hitta ett fönster

Anna Drougge säger att det viktigt att ha koll på vädret när man seglar över långa passager och stora hav.

– Det handlar om att placera sig och välja ett fönster där de kan se att i alla fall första veckans väder ser bra ut. Och att det inte kommer något elakt lågtryck för de vill nog ha lite lagom med vindar när de seglar en sådan båt.

På Instagram skriver båtens ägare Riley Whitelum om att man nu hittat sitt väderfönster och därför kunnat ge sig i väg på det som han beskriver som en episk resa.

Men resan kanske inte blir helt behaglig, tror Anna Drougge.

– Det finns trevligare tidpunkter att segla över, vi går ju mot vinter. Men det går bra om de bara spelar rätt, säger hon.

Mycket väder

Hur ser då prognosen ut för vädret över Atlanten? Just nu ligger ett högtryck över östra USA med kulingvindar längs kusten. En bit ut är vågorna tre, fyra meter höga, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI. Högtrycksfronten rör sig österut de närmaste dagarna vilket gör att sjön lägger sig något – men bakom den kommer ett lågtryck.

Över norra Atlanten, upp mot Kanada och Newfoundland, dominerar just lågtryck.

– Det är mycket väder på Atlanten, säger Therese Fougman.

Annons

Under rådande säsong mellan sommar och vinter möts ofta kall och varm luft vilket skapar oroligare väder och stormar. Fougman spekulerar i att Greta Thunberg måste segla en sydligare rutt för att undvika de värsta vågorna. Rutten går då troligen först söderut, mot Azorerna och sedan upp mot Europa.

– De som hon åker med är förhoppningsvis vana seglare, för att hamna i sju, åtta meter höga vågor är inget man vill råka ut för.

Över just Azorerna ligger ett förhållandevis stabilt högtryck. Enligt prognosen lär besättningen få vindar på mellan 8 och 15 meter per sekund.

– Men de kommer säkert hamna i situationer där de måste ändra kurs för att det blåser för lite eller för mycket.

Sammanfattningsvis tror Therese Fougman att Thunberg kan få en hyfsat smärtfri resa över Atlanten, även om det nog kan ta ett tag att vänja sig vid gungandet.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons