Annons

Vaccinkritiker bromsar mässlingsskydd i Samoa

Samoa • Publicerad 6 december 2019
För att lättare hitta de hushåll där en eller flera inte är vaccinerade hänger boende upp röda flaggor utanför sina hem. Arkivbild.
För att lättare hitta de hushåll där en eller flera inte är vaccinerade hänger boende upp röda flaggor utanför sina hem. Arkivbild.Foto: AP/TT

En man känd för sitt motstånd mot vaccination har gripits i önationen Samoa, som drabbats hårt av mässlingen.

I inlägg på sociala medier har Edwin Tamasese beskrivit den omfattande vaccinationskampanj som nu pågår i landet som "det största brottet mot vårt folk". Han har fram till gripandet ignorerat myndigheternas krav på att sluta uppmana människor att avstå vaccinering.

Annons

Stora delar av Samoa har varit nedstängt de senaste dagarna för att kunna nå ut med mässlingsvaccin till landets 200 000 invånare. Under torsdagen fick över 17 000 människor vaccin. Förutom mässlingen i sig är just vaccinmotståndare det största hotet i kampen mot sjukdomen, enligt regeringen.

I ett uttalande i tv beskriver kommunikationsministern Afamasaga Rico Tupai hur föräldrar i flera fall hållit sina barn hemma efter att ha nåtts av vaccinationskritiska budskap.

– Ställ er inte i vägen, bidra inte till fler döda, säger ministern till TVNZ, och riktar sig till landets vaccinmotståndare.

Hittills har 63 människor dött i det snart två månader långa mässlingsutbrottet som drabbat landet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons