Annons

V KU-anmäler arbetsmarknadsministern

Vänsterpartiet KU-anmäler förra arbetsmarknadsministern Ylva Johansson (S) och hennes efterträdare Eva Nordmark (S) för bristande styrning av Arbetsförmedlingen.
Politik • Publicerad 6 november 2019
Vänsterpartiet KU-anmäler arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och hennes företrädare Ylva Johansson (S) för hanteringen av Arbetsförmedlingen. Arkivbild.
Vänsterpartiet KU-anmäler arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och hennes företrädare Ylva Johansson (S) för hanteringen av Arbetsförmedlingen. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det är partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Ali Esbati, som anser att regeringen och specifikt de två statsråden brustit i styrningen av myndigheten.

Han hänvisar i anmälan till att regeringen inte har klargjort hur omvandlingen av Arbetsförmedlingen ska kunna genomföras på ett rimligt och ansvarsfullt sätt. Januariöverenskommelsen mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna innebär att myndigheten ska reformeras i grunden.

Annons

Trots Socialdemokraternas kritik mot nedskärningarna som följde av M- och KD-budgeten för 2019, så tillsköt regeringen inte medel till Arbetsförmedlingen i sin vårändringsbudget.

Nedskärningarna ledde till att Arbetsförmedlingen aviserade en nedläggning av cirka 130 kontor samt att 4 500 personer varslades.

I regeringens regleringsbrev för Arbetsförmedlingen saknas till skillnad från tidigare år uttalade mål för myndighetens verksamhet, framhåller Ali Esbati.

"Detta tillsammans med de stora besparingarna i budget är anmärkningsvärt. Det sker dessutom i en tid där myndigheten väntas genomgå en omfattande men än så länge opreciserad förändring, vilket ställer extra höga krav på tydlighet och styrning", skriver han i sin anmälan.

Enligt Esbati är detta allvarligt och oansvarigt.

"Rimliga beredningskrav kan inte åsidosättas och nödvändig styrning från regeringen kan inte anstå endast för att regeringspartierna tecknat en politisk överenskommelse med andra partier. Regeringens ansvar är oförändrat och kontinuerligt", skriver han.

Owe Nilsson/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons