1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Vänsterpartiet vill förhandla med regeringen

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt uppmanar statsminister Stefan Löfven (S) att förhandla med V om hur Arbetsförmedlingen ska förändras för att undanröja hotet om en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsministern.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Sedan Vänsterpartiets misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tidigare i veckan har kontakter mellan S och V funnits, enligt Jonas Sjöstedt.

Men i stället för förhandlingar ser det ut som att partiet utelämnas från diskussionerna om de krav oppositionen har ställt för att dra tillbaka misstroendehotet mot Eva Nordmark,

– Vi har haft en del kontakter. Men de säger att de vägrar att förhandla med oss. Och det är konstigt för vi har gjort massor med överenskommelser genom åren, säger Sjöstedt.

– Vi har gjort en hel rad statsbudgetar men nu kan vi plötsligt inte prata med varandra för att se till att Sveriges arbetslösa får en rimlig situation? Det är faktiskt inte hållbart.

Socialdemokraterna vill på lördagen inte kommentera Jonas Sjöstedts uppmaning då partiet anser att det inte finns något mer att tillägga.

Sjöstedts uppmaning

Reformen av Arbetsförmedlingen är en punkt i de fyra partiernas så kallade januariavtal. Men i torsdags, under riksdagens frågestund, tillkännagav Sjöstedt att Vänsterpartiet begär misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Enligt honom befinner sig Arbetsförmedlingen i djup kris på grund av omorganisationen.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna hakade snart på V:s misstroendehot, vilket fick regeringen, Centerpartiet och Liberalerna att påbörja samtal om hur man ska uppfylla kraven för att misstroendehotet ska dras tillbaka.

Löfven har sedan dess flaggat för att kunna få till en överenskommelse med M och KD – något som skulle innebära att det inte längre finns en majoritet för Vänsterpartiets misstroendeförklaring.

– Just nu ser det inte ut som att det förhandlas på det hållet heller utan det är låst. Vi är beredda att sätta oss ner med regeringen, januaripartierna (C och L), M och KD för att lösa det här, säger Sjöstedt.

"Provat allting"

Samtidigt har flera Socialdemokrater uttryckt högljudd kritik mot Vänsterpartiets hot om misstroendeomröstning, som kallats både "fruktansvärd" och "anmärkningsvärd".

– Jag förstår att det är en jobbig situation. De har hamnat till höger om M och KD, där ska de inte vara i normala fall. Vi har provat allting, men det är som att regeringen inte har velat inse att den har minoritet i riksdagen. Varje regering som har en minoritetsställning måste ta hänsyn till majoriteten i riksdagen, säger Sjöstedt om kritiken.

M och KD vill ha besked senast på tisdag om regeringen tänker uppfylla deras två krav eller inte. Annars går de vidare med misstroendeomröstningen mot Nordmark.

Läs mer

Sport

Jönköping – inga problem för Norrby

U-19 Allsvenskan: Jönköping Södra–Norrby IF.

Kind

Pizzerian vill hjälpa drabbade i Beirut – skänker dagskassa

"Det är nu de här människorna behöver hjälp. Det är nu det är katastrof.”

Kind

Han skildrar svenska missionärers öden: ”Ett sätt att ge röst till deras upplevelser”

Mats Egfors har läst släktingarnas brev, dagböcker och öppnat koffertar till ett tidigare liv.

Nyheter

Borås: Man misstänks för olaga hot

På fredagskvällen tog polisen in en äldre man som misstänks ha hotat en kvinna som han har en nära relation med.

Elitlägret

Lista: Alla lokala spelare på elitlägret sedan 1996

Cirka 400 namn: ✓ Utlandsproffsen ✓ A-landslagsspelarna ✓ Anfallaren som hoppade av och blev skyttekung i sexan

Sport

TV: Se höjdpunkterna från Markderbyt

BT sände live när Skene vann mot Kinna.