Annons

Uza Josselyn vann i Årjäng: Otroligt fint sto

Uza Josselyn svarade för en grym uppvisning när hon tog hem Årjängs stora sprinterlopp. På en kladdig bana ledde hon loppet från start till mål på 1.09,3. I sulkyn satt Erik Adielsson.
Trav • Publicerad 13 juli 2019
Erik Adielsson. Arkivbild.
Erik Adielsson. Arkivbild.Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Aebischer tränar drygt 20 hästar i Schweiz. I torsdags kom Uza Josselyn till Stig H Johanssons träningsgård Stora Alby. Det åttaåriga stoet ska stanna i Sverige i ett par månader tillsammans med ytterligare tre hästar.

I och med segern i Årjäng är Uza Josselyn inbjuden till sprinterloppet Hugo Åbergs memorial på Jägersro om drygt två veckor.

Annons

– Om hästen är bra efter det här loppet så startar vi på Jägersro, sade Barbara Aebischer.

Ösregn

En halvtimme innan loppet skulle starta öppnades himlen över nordvästra Värmland. Regnet öste ner och banan badade i vatten efter bara ett par minuter. Men Uza Josselyn dansade ovanpå och underlaget bekom henne inte ett dugg.

– Det är ett otroligt fint sto. Hon har väldigt bra trav. Jag hade bra feeling i dag och det var skönt att det stämde, sade Erik Adielsson.

Nadal Broline/Björn Goop utmanade i mitten av upploppet men kunde inte hota ledarinnan.

Årjäng är utan tvekan en av landets vackraste travbanor. Den stora publiken hade placerat ut sig på berget som finns vid banan.

– Det är underbart att vara här, fint väder och mycket folk på publikplats. Klart att man trivs, sade Örjan Kihlström som toppar kuskligan på V75.

Kihlström vann kallblodsloppet Erik Perssons memorial med UR Faxe.

Innan V75-tävlingarna hyllades fyra nya medlemmar i svenska Hall of Fame. Jorma Kontio, Roger Walmann och Jimmy Takter är de nya tvåbenta medlemmarna. Den fjärde är travhästen Scarlet Knight, som tränades av Stefan Melander. Scarlet Knight är den enda häst tränad i Sverige som åkt över till USA och vunnit Hamabletonian stakes – världens största treåringslopp.

"Mycket stort för mig"

Finländaren Kontio och norrmannen Walmann har haft stora framgångar sedan de flyttade till Sverige för över 20 år sedan.

– Det här är mycket stort för mig, jag känner mig hedrad. Det är många duktiga finländare i Sverige, både kuskar och tränare. Jag hoppas det kommer fler finländare efter mig som väljs in i Hall of Fame, sade en stolt Jorma Kontio som närmar sig 11 000 segrar.

Annons

Jimmy Takter har haft enorma framgångar i Nordamerika de senaste 25 åren. Takter är nu den ende som blivit invald i Hall of Fame i Sverige, USA och Kanada.

Berndt Lindstedt är invald i Sverige och USA.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons