Annons

MH17-utredningen: Samtal med Putins rådgivare

Utredningen om nedskjutningen av passagerarflygplanet MH17 över Ukraina har inspelade telefonsamtal mellan mycket högt uppsatta ryska befattningshavare och personer som åtalats för händelsen.
En av de utpekade är nära medarbetare till president Vladimir Putin, men ännu en gång ifrågasätter Ryssland utredningen.
Nederländerna • Publicerad 14 november 2019
Rådgivaren Vladislav Surkov och president Vladimir Putin under ett samtal i februari 2012.
Rådgivaren Vladislav Surkov och president Vladimir Putin under ett samtal i februari 2012.Foto: Alexei Nikolsky/Ria Novosti/AP/TT

Malaysia Airlines-planet, på väg från Amsterdam i Nederländerna till Kuala Lumpur i Malaysia, kraschade i östra Ukraina den 17 juli 2014. Alla 298 personer ombord dödades – varav 196 var från Nederländerna, 38 från Australien och övriga från 15 olika länder.

Internationella utredare har slagit fast att planet träffades av en rysktillverkad BUK-robot, som förts in i Ukraina från Ryssland och avfyrats från territorium som kontrollerades av proryska separatister i den självutnämnda Folkrepubliken Donetsk (DPR).

Annons

I juni klargjorde utredningen att tre ryska och en ukrainsk medborgare ställs inför rätta i en rättegång som startar i Nederländerna i mars nästa år.

"Mycket närmare"

De åtalade har satts upp på nationella och internationella listor med namn på efterlysta men det är högst osannolikt att de kommer att närvara vid rättegången.

Den omfattande brottsutredningen har gjorts av nederländska åklagare med stöd av kolleger från Australien, Belgien, Malaysia och Ukraina. Ryssland och separatisterna har förnekat inblandning och helt avfärdat utredningen.

Nu uppger utredarna att de ska lämna en inlaga till domstolen som baseras på "inspelade telefonsamtal mellan ledarna i DPR och högt uppsatta ryska tjänstemän".

– Banden mellan ryska tjänstemän och DPR-ledare verkar ha varit mycket närmare (än vad som först förmodats), säger Andy Kraag, chef för nederländska kriminalpolisen, i ett videouttalande.

Medarbetare till Putin

Enligt utredningen har två av de åtalade DPR-ledarna pratat med Vladislav Surkov, högt uppsatt rådgivare till Rysslands president Vladimir Putin. De har även haft samtal med Sergej Aksjonov – rysk ledare på Krimhalvön i östra Ukraina som annekterades av Ryssland 2014.

Vid ett av samtalen, den 3 juli 2014 – två veckor före nedskjutningen av MH17 – indikerar Surkov att förstärkningar är på väg från Ryssland.

– Redan på lördag avreser de söderut för att vara stridsberedda, ska han säga i samtalet.

Utredningen om nedskjutningen har tillgång till inspelade samtal mellan de ryska företrädarna och separatisterna "på en daglig basis för att diskutera administrativa, finansiella och militära frågor i DPR".

Telefoner från FSB

Enligt utredningen användes särskilt skyddad kommunikation med telefoner som "tycks ha tillhandahållits av den ryska underrättelsetjänsten FSB" i kontakterna.

Annons

Utredarna har också offentliggjort ett antal telefonnummer och ber om hjälp med att kunna identifiera vem som använder dem.

Men återigen ifrågasätter Ryssland utredningen. Det finns ingenting som bevisar äktheten i några inspelade samtal som utredningen uppger sig ha, säger det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova.

Vid en pressträff i Moskva hänvisar hon till mängden falska nyheter i världen och säger att äktheten i eventuella sådana inspelningar först måste fastslås.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons