Annons

Ilska i Kina efter visselblåsande läkares död

Kina har inlett en utredning efter att den visselblåsande läkaren Li Wenliang avlidit. Stor kritik och ilska riktas samtidigt mot kommunistpartiet.
Li slog tidigt larm om ett nytt sarsliknande virus i Wuhan, men misstroddes av regimen.
Kina • Publicerad 7 februari 2020
Ögonläkaren Li Wenliang, som arbetade på Wuhans centralsjukhus, dog efter att ha smittats av det nya coronaviruset.Foto: AP/TT

Dödsfallet har lett till sorg men också stor upprördhet på sociala medier i Kina – inte minst för hur partitrogna medier rapporterat om Lis bortgång. Men ilskan riktas också mot att utbrottet inte togs på allvar tidigare.

"Kineser tillåts bara ha en slags frihet, och det är friheten som ges av landet och kommunistpartiet", skriver en användare på den Twitterliknande kinesiska plattformen Weibo.

Annons

Många använder sig av en hashtag som lyder "jag vill ha yttrandefrihet", skriver nyhetsbyrån AFP.

Dödsfallet utreds

Li Wenliang dog tidigt på fredagen lokal tid på Wuhans centralsjukhus, enligt ett uttalande från sjukhuset på Weibo.

Statskontrollerade medier som Global Times och Folkets Dagblad rapporterade dock först att dödsfallet inträffade tidigare på torsdagen, och skrev att det orsakat landssorg. Inläggen togs sedan bort.

Global Times rapporterade sedan att ögonläkaren getts en livsuppehållande behandling och att hans tillstånd var kritiskt. Journalister och läkare, som var på sjukhuset där Li Wenliang vårdades, uppger för BBC att myndigheterna ingrep och att medierna beordrades att ändra i rapporteringen. Den nya tidpunkten för dödsfallet angavs till klockan 02.58 på fredagen.

Kinas statliga antikorruptionsbyrå meddelar att en utredning har tillsatts efter dödsfallet och att personal skickas till den coronavirusdrabbade staden Wuhan.

Sjuk i januari

Li Wenliang, som arbetade vid Wuhans centralsjukhus, var en av åtta personer som omhändertogs av polis efter att han den 30 december i en gruppchatt varnat tidigare studiekamrater om sju fall där symptomen liknande de som uppstod vid sars.

I början av januari insjuknade Li Wenliang och en tid senare testades han positivt för coronaviruset.

Kinas högsta domstol kritiserade i januari myndigheterna i Wuhan för att inte ha tagit visselblåsarna på allvar, och menade att det kunde ha lett till ett mindre omfattande utbrott.

Niklas Svahn/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons