Annons

USA:s stjärnor lockas av Europa: "Vill testa"

USA tycker sig fortfarande ha världens bästa liga för damfotboll. Men det som händer i Europa har inte undgått de amerikanska stjärnorna, som lockas av storsatsande lag och tjocka lönekuvert.
Fotboll • Publicerad 7 november 2019
Lindsey Horan, till vänster, har redan testat på spel i Europa. Rose Lavelle, till höger, drömmer om att göra det i framtiden. Arkivbild.
Lindsey Horan, till vänster, har redan testat på spel i Europa. Rose Lavelle, till höger, drömmer om att göra det i framtiden. Arkivbild.Foto: David Vincent/AP/TT

National Women's Soccer League (NWSL) gör sitt bästa för att behålla sin status som världens bästa fotbollsliga på damsidan. Det talas om en utökning av lag, och häromdagen kom också nyheten att ligan inför en rad nya finansiella regler, bland annat ett höjt lönetak, för att vara fortsatt konkurrenskraftig.

Frågan är om det räcker för att behålla de bästa spelarna. En av ligans största stjärnor, australiskan Sam Kerr, ryktas redan vara på väg att lämna Chicago Red Stars för att prova lyckan i Europa. Och det är inte bara de utländska NWSL-profilerna som känner dragningskraften från de europeiska ligorna, där allt fler etablerade herrklubbar satsar stora pengar på sina damlag.

Annons

– Det är något som jag har tänkt på att jag vill göra, säger Rose Lavelle om möjligheten att flytta till Europa.

Tredje mest värdefull

24-åringen är ett av USA:s största framtidsnamn och hon visade under sommarens VM – Lavelle utsågs till turneringens tredje mest värdefulla spelare – att hon redan får räknas till den yppersta världseliten. Men efter att ha tillbringat hela sin proffskarriär i USA blickar hon nu mot andra sidan Atlanten.

– Jag vet inte exakt när jag vill flytta dit, men det är en annan typ av spelstil där borta, och det skulle kunna ge mig möjlighet att slipa på en annan del av mitt spel. Jag är säker på att det är många spelare som är sugna på att åka till Europa och testa på det. Men också åt andra hållet, NWSL erbjuder en annan typ av spel än i de europeiska ligorna, så jag tror att det är något som många spelare också skulle vilja prova på, säger Lavelle.

Utanför komfortzonen

Mittbacken Alana Cook har redan tagit steget. Den 22-åriga mittbacken valde i vintras att välja bort NWSL-draften för att i stället skriva på ett treårskontrakt med franska Paris Saint-Germain. Inför nattens träningslandskamp mot Sverige är hon för första gången med i en amerikansk landslagstrupp.

– Att flytta till Europa var inte lätt, men jag visste att det skulle vara en av de bästa miljöerna för att jag skulle kunna utvecklas som spelare. Alla är olika, men för mig har det varit väldigt bra, säger Alana Cook.

Hon uppmuntrar andra amerikanska spelare att följa hennes exempel.

– Det gör att man tvingas ta ett steg utanför sin komfortzon. Det är väldigt nyttigt eftersom det gör att man lär sig mycket om sig själv. Jag skulle verkligen rekommendera det, men det passar kanske inte alla.

Vill att de stannar

Lindsey Horan blev 2012 den första amerikanska spelaren som struntade i college för att i stället flytta till Europa, där hon spelade 3,5 år i Paris Saint-Germain innan hon vände åter. 25-åringen vet inte om hon vill göra om flytten, men tror att NWSL kan få allt svårare att hejda inhemska spelare när europeiska klubbar lockar med stora supporterskaror och höga löner.

– Det är nog allt mer frestande med tanke på lönerna som blir högre och högre. I Europa är det väldigt många klubbar som satsar stort på sina damlag och man ser hur många fans de har, så det som händer just nu är väldigt spännande. Jag hoppas att fler tar steget, det vore bra för alla amerikanska spelare att åka över. Det är en bra utmaning, säger Lindsey Horan.

USA:s nya förbundskapten Vlatko Andonovski har givetvis koll på vad som händer i Europa. Han hoppas ändå att de bästa inhemska spelarna väljer att stanna i Nordamerika och NWSL, där han själv har varit tränare de senaste åren.

– De ska satsa på den liga där de tror att de kan nå framgång och där de kan utvecklas som spelare. Men om jag skulle uppmuntra dem att flytta till Europa? Nej, det skulle jag inte. Jag vill att de stannar i NWSL, det är en fantastisk liga även om jag är lite jävig eftersom jag har varit där själv i sju år. Det är en liga som skapar en bra grund för både spelare och ledare att utvecklas, säger Vlatko Andonovski.

Lasse Mannheimer/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons